Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları, şarj istasyonlarının sahip olduğu teknik özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda kullanım amaçlarına göre de farklılık gösterebilir.
Elektrikli araba modelleri, yenilenebilir elektrik enerjisiyle çalıştığından aynı zamanda çevreye zararı olmayan, sürdürülebilir çevreyi destekleyen modellerdir. Dolayısıyla da bu arabalar çevreci taşıtlar olarak da adlandırılır. Elektrik enerjisi sayesinde fosil yakıtlarla çalışan geleneksel araçların tam aksine çevreye kirli gaz salınımı yapmayan elektrikli arabalar; içerisindeki son derece sessiz olan elektrik motoru sayesinde çevre kirliliğinin yanı sıra gürültü kirliliğinin de önüne geçer.
Elektrikli araç şarj istasyonu ile şarj edilen ve bu şekilde çalışır hale gelen elektrikli arabalar için otomotiv sektörünün gelişmesiyle birlikte farklı teknik özelliklere sahip elektrikli araba şarj istasyonu modelleri üretilmektedir. Özellikle son zamanlarda elektrikli arabalara olan rağbetin çok daha artması beraberinde elektrikli otomobil şarj istasyonlarının ve haliyle elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarının çeşitlenmesine ortam hazırlamıştır.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları merak edilen önemli konulardan birisidir. Ancak tıpkı elektrikli arabalar gibi elektrik şarj istasyonları da geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bu durumdan ötürü elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarının değişken olduğunu söylemek mümkündür.
Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının çalıştığı akım, kurulacak konumun alt yapı özellikleri ve kurulum gereksinimleri gibi birçok ayrıntı da teknik özelliklere ek olarak elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarını belirleyen faktörler arasındadır.
Elektrikli otomobil şarj istasyonları, araçların şarj edilmesini sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler basit bir çalışma prensibine sahip olmakla birlikte diğer yandan elektrikli otomobillerin çalışabilmesi için olmazsa olmaz ihtiyaçların da başında gelir. Şarj istasyonları, kablo yardımıyla bağlantı kurduğu elektrikli aracın bataryasına prizden aldığı elektriği göndererek depolama görevi görür. Bu sistemler ev ve iş yeri gibi yaşam alanlarında kullanılabilecek bireysel kullanım amacıyla üretildiği gibi aynı zamanda ticari amaçlı olarak daha kapsamlı teknik özelliklerde de üretilir. Bu çeşitlilik elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları üzerinde etki gösterir.
Elektrikli araçlar için çeşitli özelliklerde üretilen şarj istasyonları alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) olmak üzere iki farklı akım özelliğinde üretilir. Tüm bu farklılıklar aynı zamanda elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları üzerinde de doğrudan etkilidir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonları kullanılacakları yere ve kullanım amacına göre, kullanım sıklığına göre çeşitli teknik özelliklere sahip olabilir. Elektrikli otomobil şarj istasyonu türleri arasında hem ev tipi modeller hem de ticari modeller yer alır. Ev tipi modeller bireysel kullanıma uygun olup ev ve iş yeri gibi ortamlarda kullanılan şarj istasyonlarıdır. Ticari şarj istasyonları ise daha çok kamusal alanlarda kullanıma uygun, kullanım sıklığı çok daha fazla olan şarj istasyonları olmaktadır.
Ev tipi olan elektrikli otomobil şarj istasyonları ev tipi prizlerle çalışabilen ve çalışma prensipleri çok daha basit olan sistemlerdir. Kamusal alanlarda kullanım amacıyla üretilen ve kullanım sıklığı daha yoğun olan şarj istasyonları ise daha yüksek güce ve priz sayısına sahip olmaktadır. Bu durum türlere göre elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarının da farklılaşmasına neden olur.
Ev tipi şarj istasyonları genellikle elektrikli araç kullanıcılarının kendilerine özel tercih ettikleri ev ve iş yeri gibi yerlerde kullandıkları sistemlerdir. Ev tipi elektrikli şarj üniteleri aracın kolay bir şekilde ve aynı zamanda bireysel kullanıma hizmet ettiği için zaman kısıtlaması olmadan şarj olmasını sağlar.
Diğer yandan ev tipi şarj istasyonlarının önemli avantajlarından birisi de kolay kurulum imkanı sunmasıdır. Bu sayede bireysel elektrikli araba kullanıcıları kendi yaşam alanlarında istedikleri zaman diliminde araçlarını kolayca şarj edebilmektedir. Bu şarj istasyonlarının avantajları çok fazla olmakla birlikte teknik olarak tek dezavantajı bireysel kullanıma uygun sistemler olduğundan ticari modellere göre şarj hızı daha yavaştır.
Kamusal şarj istasyonları, elektrik araba kullanıcılarının gerek şehir içinde gerekse şehirler arası birçok noktada araçlarını şarj edebilecekleri şarj noktalarıdır. Adından da anlaşıldığı üzere bu şarj istasyonları kullanım sıklığı daha fazla olan modeller olduğundan elektrik çıkış gücü ev tipi modellere göre çok daha yüksek ve şarj etme hızı da aynı oranda daha hızlıdır.
Kamusal şarj istasyonları normal hızda şarj eden alternatif akım özelliğinde olmakla birlikte bazı modeller ise doğrudan akımla çalıştığından hızlı şarj istasyonları işlevi görmektedir. Bu şarj istasyonları şarj süresini yarıya indirerek aynı zamanda kullanıcılara zaman tasarrufu imkanı da sunmaktadır.
Kamusal şarj istasyonları teknik açıdan tamamen avantaj sunmaya yönelik üretilmiş sistemler olsa da bu araçların kamuya açık olması, kullanım sıklığının fazla olması gibi nedenlerden dolayı kullanıcılar tarafından bekleme süresinin uzun olması tek dezavantajı olarak gösterilebilir.
Ticari şarj istasyonları, fosil yakıtla çalışan geleneksel araçların kullandığı akaryakıt istasyonlarının elektrikli araçlar için olarak düzenlenmiş versiyonu olarak düşünülebilir. Ticari şarj istasyonları, elektrikli otomobil kullanıcılarının belirli bir ücret karşılığında araçlarını şarj ettikleri işletmelerdir. Bu işletmeler şehir içinde birçok noktada olabileceği gibi özellikle kullanıcıların ihtiyaç duyabilecekleri şehirler arası birçok güzergah üzerinde de yer almaktadır.
Ticari şarj istasyonları ev tipi ve bireysel kullanım amacıyla üretilen modellere göre çok daha kapsamlı ve güçlü özelliklere sahiptir. Dolayısıyla da kullanıcılara birçok avantaj sunan ticari şarj istasyonları, diğer yandan işletme sahipleri için yüksek kurulum maliyeti gibi dezavantajlar sunabilir. Bu maliyetler aynı zamanda işletme sahibinin karşılayabilmesi için kullanıcılara da daha yüksek şarj ücreti olarak dönüş yaptığında dolaylı da olsa kullanıcılar için de dezavantaj gelişmiş olur.
Her şarj istasyonu modelinin teknik özelliklerinin, kullanım amacının ve kullanım alanının farklı olması aynı zamanda bu modellerin birbirinden farklı hale gelmesine ortam hazırlar. Mesela; ev tipi elektrikli şarj istasyonları bireysel kullanıma uygun üretildiğinden sadece bir araba şarj edebilme kapasitesine sahip olurken kamusal ve ticari şarj istasyonlarının şarj edebileceği araç sayısı çok daha fazla, güç çıkışı da aynı oranda yüksektir.
Bireysel kullanıma uygun ev tipi şarj istasyonlarının kurulumu kolay ve kullanımı pratik olsa da şarj etme süresi daha uzundur. Ancak ticari ve kamusal şarj istasyonlarının kurulumu zor, maliyeti yüksek ancak elektrikli araç şarj süresi de ev tipi modellere göre son derece kısadır. Bu farklılıklar elbette elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları üzerinde de doğrudan etki oluşturmaktadır.
Teknolojinin ilerlemesi ve bu bağlamda otomotiv sektörünün hızlı bir gelişme göstermesi sayesinde elektrikli otomobil şarj istasyonları da ihtiyaç ve talepler doğrultusunda farklı özelliklerde üretilir. Model yelpazesinde priz, akım ve güç çıkışı gibi çeşitli teknik özelliklerinin farklı olduğu onlarca farklı model bulabilmek mümkündür. Bu farklılıklar elbette elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarının da aynı oranda yükselmesine ta da düşmesine de ortam hazırlar.
Ticari ve kamusal şarj istasyonları sabit şarj istasyonları olmakla birlikte aynı zamanda benzer teknik özelliklerle üretilir. Ancak ev tipi şarj istasyonları ürün yelpazesinde taşınabilir, sabit hızlı şarj istasyonu ve benzeri gibi farklı spesifik özellikler bulabilmek mümkündür. Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları da bu özeliklere göre belirlenir.
Taşınabilir elektrikli otomobil şarj istasyonları, duvara ya da zemine sabitlemenize gerek kalmadan ev tipi prizin olduğu her yerde aracınızı kolayca şarj etme imkanı sunan ürünlerdir. Küçük boyutlu, hafif ve portatif olan bu modeller, özel çantaları sayesinde araç bagajında yer kaplamayacak şekilde muhafaza edilmeye uygundur.
Sürekli uzun yol seyahatleri yapan elektrikli araç kullanıcıları için fazlasıyla fonksiyonel olan taşınabilir şarj istasyonları içerisinde AC ve DC akım özelliğine sahip modeller bulmak mümkündür. En çok tercih edilen güvenilir, kaliteli ve uzun ömürlü taşınabilir şarj istasyonlarının başında;
· Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu gelir.
Sabit elektrikli otomobil şarj istasyonları, zemine ya da duvara sabitlenerek aracın sadece belirlenen tek bir noktada şarj edilmesini sağlayan istasyonlardır. Ev tipi modeller arasında gerek ekonomik fiyatları gerekse kullanım kolaylığı ve teknik özellikleriyle sıkça tercih edilen modeller arasında yer alan sabit şarj istasyonları AC ve DC akım özelliğine sahip olabilir. Türkiye’de dolar kuru üzerinden satışa sunulan bu modellerin ortalama satış sabit elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları €899,00 ila €1.019,00 arasındadır.
· Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu
· Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri sabit elektrikli otomobil şarj istasyonu modelleri arasında en çok tercih edilen modellerin başında gelir.
AC elektrikli otomobil şarj istasyonları, alternatif akım dönüşüm özelliğiyle işlev gören şarj istasyonlarıdır. Bu şarj istasyonlarının içerisinde alternatif akım dönüşüm kiti vardır. Bu kit sayesinde şarj istasyonu elektrik prizinden aldığı şebeke elektriğini içerisinde doğru akıma dönüştürür ve elektrikli arabanın bataryasına depolamak üzere gönderir. Elektrik akımının süreci belirli bir zaman gerektirir. Bu zaman dilimi aynı zamanda aracın da şarj olma süresini etkilere ve biraz daha uzatır. Türkiye’de AC elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları ortalama €899,00 – €1.249,00 arasında olan sabit elektrikli otomobil şarj istasyonlarının aracı şarj etmesi süresi de ortalama 8 saattir.
DC hızlı elektrikli otomobil şarj istasyonları, doğru akımla çalışan kullanıcıların araçlarını daha hızlı sürede şarj etmesini sağlayan şarj istasyonlarıdır. DC şarj istasyonları, AC şarj istasyonlarının aksine prizden aldığı şebeke elektriğini doğru akıma dönüştürme ihtiyacı duymadan doğrudan doğru akım olarak aracın bataryasına gönderir. Bu hız aynı zamanda araçların da daha hızlı bir şekilde şarj olmasını sağlar.
Ev tipi şarj istasyonları arasında DC şarj istasyonları bulunabileceği gibi aynı zamanda birçok kamusal ve ticari elektrikli otomobil şarj istasyonları da DC akım özelliğine yani diğer deyişle hızlı şarj etme özelliğine sahiptir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; bir şarj istasyonunun DC olması ve hızlı şarj etme özelliğinin olması aynı zamanda elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarının da daha yüksek olmasına ortam hazırlar.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları, şarj istasyonunun çeşitli teknik özelliklerine göre ve hatta üretici firmaların fiyatlandırma politikalarına göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Özellikle AC/ DC akım özelliği, priz sayısı, güç çıkışı, elektrikli araç şarj süresi elektrikli otomobil şarj istasyonu ücretleri üzerinde doğrudan etki gösterir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarının üzerinde şarj istasyonlarının teknik özellikleri kadar wifi- RFID okuyucu gibi çeşitli ek özelliklerin de etkisi büyüktür. Bununla birlikte şarj istasyonunun kurulum maliyeti ve gereksinimleri, kurulum yapılacağı konumun alt yapı özellikleri de elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları üzerinde doğrudan etki gösterir.
Elektrikli araba şarj istasyonunun sahip olduğu kW cinsinden güç kapasitesi aynı zamanda o şarj istasyonunun aracı ne kadar sürede şarj edeceği konusunda doğrudan etkilidir. Bir şarj istasyonu ne kadar yüksek kW’da güç çıkışına sahipse şarj istasyonunun fiyatı da aynı oranda yüksek olacaktır.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları üzerinde etki gösteren özelliklerden bir diğeri ise AC ve DC akım özelliğine göre değişen şarj hızı yani süresidir. Eğer şarj istasyonu AC akım ise bu durumda ortalama 8 saat gibi bir sürede ortalama hız ile aracı şarj eder. DC akım özelliğine sahip şarj istasyonları ise şarj süresini 4 saat gibi bir süreye indirmekle birlikte aracı 30 dakikada %80 doluluk oranına çıkarma özelliğine de sahiptir. Bu sebeple AC şarj istasyonlarına göre DC şarj istasyonları daha hızlı ve bir o kadar da daha yüksek fiyatlıdır.
Teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesiyle birlikte artık elektrikli şarj istasyonlarına RIF okuyucu, wifi ve benzeri gibi ek özellikler de eklenebilmektedir. Şunu belirtmek gerekir ki; bir şarj istasyonunda ne kadar çok ek özellik olursa elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları da aynı oranda artış gösterecektir.
Şarj istasyonunun kurulum maliyetleri de elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarını da etkileyen bir diğer faktördür. Eğer kurulum yapılacak alt yapının özellikleri kurulama hazırsa maliyetin daha düşük olacağı muhtemeldir. Ancak alt yapı özellikleri elverişli değilse muhtemelen şarj istasyonu kurulum maliyeti de daha yüksek olacaktır.
Yatırım geri dönüşüm süreci bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimci adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Ancak bu süreç değişken faktörlere bağlı olarak her yatırımcı için farklı ilerleyebilir. Bu süreçlerin başında ise elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti gelir. Her yatırımcının kurulum maliyeti farklı olabileceğinden bu durum yatırımın geri dönüşünü de etkileyen faktörlerin başında yer alır.
Kurulum ve alt yapı maliyetleri ile yatırımın geri dönüşü doğrudan birbirini etkiler. Kurulum ve alt yapı maliyetinin minimum seviyede olması aynı zamanda yatırımın geri dönüşüm süresini de kısaltan faktörler arasında yer alır.
Yatırımın geri dönüşümünü doğrudan etkileyen önemli hususlardan bir diğeri ise elektrik enerjisine yönelik yapılan devlet teşvikleri ve elektrik enerjisi maliyetidir. Teşvikler düşük, elektrik enerjisi maliyetleri yüksek olduğunda yatırımın geri dönüş yapacağı süre de daha uzun olacaktır. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda yatırımın geri dönüş süresi 1 ila 10 yıl gibi bir sürede değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte girişimcinin uygulayacağı politikalar da süreci doğrudan belirleyecektir.
Elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatları ve yatırımının maliyetleri konumdan konuma göre, yatırımcının uyguladığı politikalara göre farklılık gösterir. Elektrikli araç şarj istasyonunun kurulacağı konum ve konumun alt yapısal özellikleri maliyeti doğrudan etkiler. Bu nedenle de şarj istasyonunun alt yapısı elverişli olan bir konuma kurulması maliyetlerin düşük olmasına da yardımcı olacaktır.
Operasyonel maliyetleri ve enerji tüketimini doğrudan ve en çok etkileyen şarj istasyonunun ne kadar sık kullanıldığı konusudur. Şarj istasyonunun kullanım sıklığı arttıkça aynı oranda elektrik tüketimi ve işçi gücü de artacağından doğal olarak aynı oranda personel gideri, elektrik maliyeti, bakım ve onarım masrafları gibi operasyonel maliyetler de artacaktır.
Operasyonel maliyetleri minimuma indirmek için hızlı şarj istasyonları etkili çözümlerdir. Bu şarj istasyonları hızlı şarj ettiğinden elektrik tüketimi de daha az olacaktır.
Elektrikli şarj istasyonlarının kurulum maliyetleri alt yapı özellikleri ve şarj istasyonu özellikleri gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir.
Ev tipi şarj istasyonları tek araba şarj edebilen ve bireysel kullanıma uygun modeller olurken kamusal şarj istasyonları yüksek güce sahip ve kullanım sıklığı fazla olan kamuya açık istasyonlardır.
Türkiye’de elektrikli otomobil kullanıcıları için teşvikler her geçen gün arttırılmaktadır. Bu araçlar çevre kirliliğini minimuma indirdiği için elektrikli araç kullanıcılarının ödediği vergiler bir tık daha düşük olabilmektedir.
Şarj edilecek aracın özellikleri ve şarj istasyonu ile aracın uyumlu olup olmadığına mutlaka dikkat edilmelidir.
Günümüzde farklı özelliklerde farklı şarj istasyonları üretilmektedir. Bu farklılıklar modeller arasında enerji verimliliği konusunda farkların olmasına da ortam hazırlamaktadır.
Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının yüksek performanslı ve uzun ömürlü olabilmesi için mutlaka talimatında yer alan yönergelere göre düzenli olarak temizlenmesi ve şarj istasyonlarına bakım yapılması gereklidir.
Şarj istasyonlarının kullanıcı dostu arayüzleri mutlaka kullanımı kolay, güvenli ve aynı zamanda şarj sürecini takip edebilecek bir formda olmalıdır.
Yatırımın geri dönüş süresi maliyetlere, kurulum alt yapısına ve girişimcinin izlediği politikalara göre değişiklik gösterebilir