Elektrikli Otomobil Şarj Fiyatları

Elektrikli Otomobil Şarj Fiyatları

Elektrikli otomobil şarj fiyatları, ülkeden ülkeye ya da bölgeden bölgeye değişebileceği gibi aynı zamanda şarj istasyonlarının teknik özellikleri doğrultusunda değişebilir.

Yeni nesil elektrikli arabalar, yenilenebilir elektrik enerjisiyle çalışması sayesinde sürdürülebilir çevre projelerinin en temel ayağı haline gelmiştir. Bu araçlar klasik motorinle ya da benzinle çalışan araçların aksine elektrik enerjisiyle çalıştığı için haliyle çalışabilir vaziyete gelebilmesi adına elektrik araç şarj istasyonuna ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla da bir yandan çeşitli modellerde ve özelliklerde elektrikli arabalar üretilirken diğer yandan güç çıkışı ve benzeri gibi teknik özellikleri farklılık gösteren farklı modellerde ev tipi ve sanayi tipi piyasada farklı elektrik şarj istasyonları bulmak mümkün hale gelmiştir.

Elektrikli araba şarj fiyatları birçok değişkene göre farklılık gösterebilir. Özellikle elektrikli araba şarj istasyonunun kurulacağı konum, kullanım amacı, elektrik sağlayıcısının sunduğu tarife, abonelik giderleri gibi değişkenler fiyatların üzerinde doğrudan etkilidir. Bu değişkenlerin yanı sıra şarj istasyonlarının alternatif akımlı ya da doğru akımlı olması da fiyatlar üzerinde etkili olan bir faktördür. Tüm bunlara ek olarak elektrikli otomobil şarj fiyatları her ülkenin politikalarına göre de değişkendir.

Elektrikli Otomobil Nedir?

Elektrikli otomobil, herkesin alışkın olduğu geleneksel arabaların aksine içerisinde bulunan elektrik motoru ve batarya sistemi gibi bileşenler sayesinde elektrik enerjisiyle çalışan yeni nesil araç modelidir. Bu araçları klasik araçlardan ayıran en önemli özelliklerin başında içlerinde içten yanmalı motor değil, son derece sessiz olan elektrik motorunun olması, fosil yakıtlarının yerine ise yakıt olarak elektrik enerjisinin kullanılmasıdır.

Elektrikli arabalar tamamen yenilenebilir elektrik enerjisiyle çalışmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Bu sayede bu araçlar çevreye karbon salınımı yapmamakla birlikte aynı zamanda sessiz motoru sayesinde çevreyi kirletmez ve gürültü kirliliğine de sebebiyet vermez.

Yakıt tasarrufunu maksimum seviyeye çıkaran çevre dostu bu araçlar, her ne kadar yakıt tasarrufu sağlasa da fiyat olarak klasik araçlara oranda daha pahalı satışa sunulur. Fakat diğer yandan elektrikli araçlarınbakım ve onarım gereksinimleri klasik araçlara göre çok daha az olduğundan bu arabalar uzun vadede kullanıcılara büyük oranda kar ettirmektedir.

Elektrikli Otomobil Nasıl Şarj Olur?

Elektrikli otomobiller son derece basit ve pratik bir sistemle şarj olur. Elektrikli otomobillerin şarj olabilmesi için tek gereksinimleri elektrikli şarj üniteleri ve araç ile şarj ünitesi arasında bağlantı kurabilmek için şarj kablosudur. Bu elektrikli otomobil şarj istasyonları kullanım alanına ve amacına göre sanayi tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı şekilde ve birçok farklı modelde tasarlanabilir.

Şarj istasyonlarının özellikleri aynı zamanda birçok nokta gibi elektrikli araç şarj süresi üzerinde de doğrudan etkilidir. Ancak bu şarj istasyonları şarj sürecinde farklılıklar oluştursa da şarj istasyonunun modeli ve özellikleri ne olursa olsun şarj etme prensibi araç ile şarj istasyonunu bir kablo ile bağlamak üzerine kurulmuştur. Elbette şarj istasyonlarının özellikleri elektrikli otomobil şarj fiyatlarının değişmesinde doğrudan etkilidir.

Elektrikli Otomobil Şarj Dolum Fiyatları

Elektrikli otomobil şarj fiyatları yukarıda da belirttiğimiz gibi çeşitli değişkenlere göre farklılaşabilir. Eğer söz konusu ticari bir elektrikli araç şarj istasyonu ise ve bu şarj istasyonu kamuya açılarak şarj etme sıklığı yüksek olacaksa bu durumda fiyatların belirlenmesinde elektrik sağlayıcısının tarifeleri ve işletme özellikleri gibi hususlar fiyatların üzerinde etki gösterir.

Ev tipi şarj istasyonlarının da kurulum maliyeti olsa da ticari yani kamusal şarj istasyonlarına göre elektrikli otomobil şarj fiyatlarının daha ekonomik olduğunu söylemek mümkündür. Ancak bu noktada ev tipi şarj istasyonlarının da kurulacağı lokasyonun özellikleri ve şarj etme zamanı gibi durumlar da elektrikli otomobil şarj fiyatları üzerinde etkili olur.

Şarj istasyonlarının alternatif akımla ya da doğru akımla şarj etmesi aynı zamanda elektrikli otomobil şarj fiyatları arasında fark oluşturur. Alternatif akım (AC) şarj istasyonlarının enerji çıkışı üst düzeyde olsa da şarj etme süresi daha yavaş olduğundan ortalama şarj süresi 8-10 saattir. Doğru akım (DC) şarj istasyonları ise hızlı şarj istasyonlarıdır. Alternatif akım şarj istasyonlarına göre doğru akım şarj istasyonlarına daha yavaş şarj ettiğinden doğru akım elektrikli otomobil şarj fiyatları daha yüksektir. Bu fiyatlar bölgeden bölgeye hatta ülkeden ülkeye çeşitlilik gösterebilir.

Elektrikli Otomobil Şarj Fiyatları ve Şarj Maliyetlerinin Belirlenmesi

Elektrikli otomobil şarj fiyatlarının ve şarj maliyetlerinin belirlenmesinde çeşitli faktörler mutlaka göz önünde bulundurulur. Temiz enerji kaynağı olan elektrik enerjisiyle şarj edilen elektrikli araçların şarj maliyetlerinin belirlenmesinde en önemli hususların başında elektrik tarifeleri gelir. Ayrıca alternatif akım ve doğru akım şarj istasyonlarının maliyetleri de birbirinden farklılık göstermektedir.

Elektrikli otomobilin modeli, arabanın batarya kapasitesi gibi aracın teknik özellikleri de şarj maliyetleri üzerinde doğrudan etkilidir. Şayet aracın bataryası büyükse sarf edilecek elektrik enerjisi daha fazla olacağından aynı oranda şarj maliyeti de artacaktır. Ticari amaçla kullanılan kamusal şarj istasyonlarında ise abonelik özellikleri ve diğer operasyonel giderler şarj maliyetlerini etkileyen unsurlardır.

Elektrik Tarifeleri

Elektrik maliyetleri üzerinde önemli etkiye sahip hususlardan birisi elektrik tarifeleridir. Elektrik tarifeleri kWh cinsi üzerinden tüketilen elektrik enerjisi miktarına göre hesaplanır. Bu miktar ve kWh başı fiyatlandırma ev tipi şarj istasyonları ve ticari şarj istasyonları arasında farklılık gösterir.

Ticari şarj istasyonlarında işletmenin türü ve şarj istasyonunun teknik özellikleri de maliyetleri etkileyen hususlar arasındadır. Tüm bunlar doğrultusunda bazı kamusal şarj istasyonlarında kullanıcılar için sabit fiyat tarifesi uygulanırken bazı istasyonlarda kWh başına ücretlendirme yapılır.

Şarj Süresi

Şarj maliyetleri üzerinde etkili olan faktörlerden birisi de elektrikli araç şarj süresi olmaktadır. AC şarj istasyonları ve DC şarj istasyonları arasında şarj etme süresi farklı olduğundan bu farklılık aynı zamanda şarj maliyetleri üzerinde de etkili olur. AC şarj istasyonları daha uzun sürede şarj ettiğinden daha uygun şarj maliyetine sahip olurken DC şarj istasyonları kısa sürede şarj eden hızlı şarj istasyonları olduğundan ötürü şarj maliyetleri ve elektrikli otomobil şarj fiyatları daha yüksektir.

Araç Modeli ve Batarya Kapasitesi

Elektrikli arabanın batarya kapasitesinin büyüklüğü ile aracın enerji depolama oranı doğru orantılıdır. Bu noktada arabanın bataryası ne kadar büyükse depolanan elektrik enerjisi de aynı oranda fazla olacağından maliyet de yükselecektir. Bu sebeple araç modeli yüksek ve bataryası büyük kapasiteli olan araçların şarj maliyetleri daha yüksek olabilmektedir.

Abonelik Modelleri ve Seans Ücretleri

Ticari amaçlı kamusal şarj istasyonlarının kurulmasında önemli adımlardan birisi de aboneliktir. Abonelik oluşturma sürecinde işletme sahiplerine farklı abonelik modelleri sunulduğundan abonelik ücretleri her girişimci için farklılık oluşturabilir. Bu farklılık aynı zamanda şarj maliyetleri üzerinde de dolaylı da olsa etki gösterir.

Bölgesel Fiyat Farklılıkları

Elektrikli otomobil şarj fiyatları ve şarj maliyetleri başlıca etkenlere göre farklılık gösterse de bu etkenler her bölgede ve hatta her ülkede de farklıdır. Dolayısıyla da coğrafi konum, bölgesel elektrik tüketimi gibi durumların da şarj maliyetleri üzerinde etkili olduğunu söylemek mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Elektrikli Otomobil Şarjı Ne Kadar Sürer?

Elektrikli otomobil şarj süresi aracın ve aynı zamanda şarj istasyonunun teknik özelliklerine göre değişebilir.

Elektrikli Otomobil Şarjı İçin En İyi Zaman Nedir?

Elektrik tüketiminin en düşük olduğu zamanlar özellikle maliyet açısından düşük olan gece saatleri elektrikli otomobil için en iyi zaman dilimidir.

Elektrikli Otomobil Şarjı Güvenli mi?

Elektrikli otomobil, doğru adımlarla şarj edilirse ve hem şarj istasyonunun hem de aracın şarj aksamının düzenli bakımları düzenli aralıklarla yapılırsa elektrikli otomobiller için şarj süreci güvenli olacaktır.