Elektrikli otomobil fiyatları, otomobillerin menzil ve motor gücü gibi teknik özelliklerine ve sahip olduğu tasarım özelliklerine göre çeşitlilik gösterebilir.
Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynağı olan elektrik enerjisiyle çalışan bu sayede fosil yakıtlı araçların aksine çevreye zarar vermeyen çevre dostu araçlardır. Elektrikli otomobil fiyatları fosil yakıtlı klasik araçların fiyatlarına göre daha yüksek olsa da diğer yandan elektrik enerjisinin fosil yakıtlara göre daha uygun olması çevreci taşıtların uzun vadede kullanıcılara sunduğu tasarruf imkanı oldukça fazladır.
Elektrikli araç şarj istasyonu ile elektrik enerjisinin içine depolanarak çalışır vaziyete getirilen elektrikli araçlar, geleneksel araçların aksine son derece sessiz çalışan elektrik motoru ve elektrik enerjisinin depolanmasını sağlayan batarya sistemi gibi bileşenlerden üretilir. Bu araçların temel üretim bileşenleri aynı olsa da modellerin menzil, motor gücü, batarya kapasitesi gibi teknik özellikleri ya da aracın tasarım özellikleri farklılık gösterir. Bu noktada elektrikli otomobil fiyatlarında da çeşitlilik olduğunu söylemek mümkündür.
Elektrikli otomobil modelleri, geleneksel içten yanmalı motora sahip olan araçların aksine elektrik enerjisiyle çalışan ve sadece Türkiye’de değil Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm ülkelerde rağbet gören modellerdir. Elektrik şarj istasyonları ile şarj edilerek kullanılan bu araçların elektrik enerjisiyle çalışması, elektrik enerjisi sayesinde çevreyi kirletmemesi, diğer yandan sessiz elektrik motoru sayesinde gürültü kirliliğine sebep olmaması da aynı zamanda sürdürülebilir bir çevre için son derece kritik öneme sahiptir.
Elektrikli otomobil fiyatları hakkında net ve tek bir fiyat vermek mümkün olmasa da bu arabaların geleneksel olan, benzin ve motorin gibi fosil yakıtlarla çalışan araçlara göre daha yüksek fiyatlarda satıldığını söylemek mümkündür. Ancak bu araçların vergi, bakım ve onarım gibi maliyetlerinin düşük olmasının yanı sıra diğer yandan fosil yakıtlara göre elektrik enerjisinin de daha ekonomik olması aslında elektrikli araçların uzun vade de çok fazla tasarruf haline gelmesini sağlamaktadır.
Citroen elektrikli araba fiyatları en çok merak edilen konulardan birisidir. Ancak markanın araba modellerinin fiyatları kendi içerisinde modellerin özelliklerine göre çeşitlilik gösterir. Citroen’in en küçük arabası olarak bilinen elektrikli Ami modeli, aynı zamanda markanın ve hatta elektrikli araba piyasasının en uygun fiyatlı modelleri arasında yer alır. Citroen’in en düşük fiyatlı elektrikli modeli Ami, ortalama 75.000 TL’ye satılırken markanın elektrikli araçlarının fiyatları özelliklerine göre 300.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Mini elektrikli araba modelleri, özellikle şehir içi kullanımı için tasarlanmış olan 1-2 kişilik kompakt araçlardır. Bu nedenle özellikle şehir içi ulaşımında ekonomik ve çevreci çözümler arayanlar için elektrikli mini araba fiyatları son derece merak konusudur. Mini elektrikli otomobil fiyatları, otomobillerin özellikleri doğrultusunda 80.000 TL ila ortalama 250.000 – 300.000 TL arasında satışa sunulmaktadır.
MG elektrikli otomobil fiyatları, bu arabalar şehir içi kullanımı için dizayn edilmiş arabalar olduğundan uygun seviyede seyreder. MG elektrikli arabalar, SUV tarzında ve minimal ölçülerde üretilmiştir. Aynı zamanda uzun yol sürüş deneyimi sunabilecek modelleri de bulunan MG elektrikli otomobil fiyatları 1.500.000 ila 1.800.000 minvalindedir.
Elektrikli araç kullanıcılarının en çok tercih ettiği modellerden birisi de Toyota elektrikli araba modelleridir. Dizel ve benzinle çalışan geniş ürün yelpazesine sahip olan Toyota, aynı zamanda hem benzin hem elektrik enerjisiyle çalışan hibrit modellerin üretimini de yapmaktadır. Toyota hibrit özelliğine sahip araçların fiyatları ise araçların özelliklerine göre 900.000 TL – 1.500.000 TL arasındadır.
Elektrikli araba şarj istasyonu ile şarj edilerek kullanılan ve oldukça fazla ilgi göre modellerden birisi de Yuki elektrikli arabalarıdır. Yuki markası genellikle 4 tekerlekli ve şehir içi kullanımına uygun kompakt modeller üretmektedir. %100 elektrikli ve şehir için kullanımına uygun Yuki elektrikli otomobil fiyatları ortalama 200.000 TL civarında satışa sunulmaktadır.
4 tekerlekli elektrikli arabaların fiyatları hakkında tek bir minvalde bilgi vermek doğru ve mümkün değildir. Zira birçok otomobil markası farklı teknik özelliklerde ve tasarımlarda çeşitli 4 tekerlekli elektrikli araç üretimi yapmaktadır. Bu modellerin iç mekan ve dış tasarımı, menzili, batarya kapasitesine bağlı olarak menzili ve motor gücü gibi özellikleri farklı olduğundan fiyatlar da 70.000 TL’den başlayıp 1.800.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir.
Elektrikli küçük arabalar, batarya kapasitesi küçük ve dolayısıyla da menzili daha az olan araçlardır. Bu sebeple söz konusu araçlar genel olarak şehir içinde kullanılan araçlardır. Tek kişilik ya da 2-3 kişilik tasarlanabilen bu araçların iç mekan tasarımı, teknik özellikleri ve benzeri gibi tüm özellikleri fiyatlarının da çeşitlilik göstermesine ortam hazırlayacaktır.
Elektrikli otomobil pazar payı büyük olan önemli üretici markalardan birisi de Renault markasıdır. Renault elektrikli araba modellerini farklı özelliklerde üreterek kullanıcılara çeşitli seçenekler sunmaktadır. Dolayısıyla da markanın ürün skalasında 950.000 TL civarında ekonomik modeller bulmak mümkünken aynı zamanda daha uzun menzilli ve daha üst teknolojiye sahip olan 1.800.000 TL civarında satışa sunulan araçlar da bulmak mümkündür.
Mercedes, Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerinde adını duyurmuş ve üretmiş olduğu modellerle kullanıcıların beklentilerini en üst seviyede karşılamış olan bir üretici firmadır. Genel olarak piyasadaki diğer modeller ile karşılaştırıldığında daha üst modeller üreten Mercedes markasının en düşük elektrikli otomobil fiyatları ise 1.000.000 TL civarındadır.
BMW elektrikli araba modelleri, günümüzde özellikle konfor ve kaliteyi aynı anda yakalamak isteyen kullanıcıların tercih ettiği modeller arasında yer almaktadır. Markanın modellerini üst düzey teknoloji ve tasarım ile ürettiği düşünüldüğünde genel olarak modellerinin fiyatlarının da yüksek olduğunu söylemek mümkündür. %100 elektrikli olan ve elektrikli otomobil şarj istasyonları ile şarj edilen BMW modellerinin en düşük fiyatlı modelleri 450.000 TL civarında olurken bu fiyatlar araçların özelliklerine göre 2.000.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir.
Otomotiv sektöründe sürekli kendisini geliştiren ve tüm dünya genelinde geniş bir pazar payına sahip olan otomobil üreticilerinden birisi de Hyundai markasıdır. Markanı ürün yelpazesinde her bütçeye uygun, beklentileri karşılayabilecek modeller bulmak mümkündür. Bu doğrultuda Hyundai elektrikli otomobil fiyatları 950.000 TL – 1.900.000 TL arasında seyretmektedir.
Çin bünyesinde üretici bir marka olan Yoyo, rekabetin sürekli arttığı elektrikli araç piyasasında kısa sürede kendisine yer edinmiş bir markadır. Genellikle otonom sürüş deneyimi sunan ve şehir içi kullanımına uygun olan modeller olan Yoyo elektrikli arabalar, ülkemizde 290.000 TL ile 700.000 TL arasında satışa sunulmaktadır.
Dacia, otomobil kullanıcılarına hem uygun fiyatlı hem de beklentileri karşılayacak modeller sunan otomobil markalarının başında gelir. Ekonomik ve beklentileri karşılayacak model tercih etmek isteyenler için Dacia modellerinin ortalama fiyatları vergiler dahil 500.000 TL minvalinde seyreder.
Tek kişilik ya da 2-3 kişilik şehir içi kullanımı için elektrikli araç arayışı olan kullanıcıların tercih edebileceği ideal seçeneklerden birisi de Kral elektrikli araba modelleridir. Kompakt tasarımda ve minimal ölçülerde üretilen Kral elektrikli arabalar ortalama 100.000 TL gibi ekonomik fiyatlarda satılmaktadır.
Smart elektrikli arabalar çevre dostu araçlar olarak kısa sürede kendisini kanıtlamış olan modellerdir. Şehir içinde atik kullanımı ve küçük ölçüleri sayesinde kolay park etme özelliği sayesinde oldukça fazla ilgi gören modellerden birisi olan Smart elektrikli otomobil fiyatları ortalama 200.000 TL dolaylarındadır.
Şehir içinde kolay kullanım imkanı ve park etme özelliği ile ön plana çıkan mini elektrikli arabalardan birisi de Zoop modelleridir. Küçük ölçülerde üretilen dolayısıyla da batarya kapasitesine bağlı olarak menzili de kısa olan Zoop elektrikli otomobiller, batarya kapasitesinin küçük olmasından dolayı elektrikli araç şarj süresi kısa olan araçlar arasında yer alır. Küçük ölçülerde ve beklentileri karşılayacak tasarımlarda üretilen Zoop elektrikli otomobil fiyatları 160.000 TL civarında seyreder.
Araba sanayisinde önemli bir konuma sahip olan haliyle otomotiv sektöründe de geniş bir paya sahip olan ülkelerin başında Çin gelir. Birçok alanda olduğu gibi otomotiv sektöründe de gelişmiş teknolojisini kullanan Çin’in üretmiş olduğu elektrikli otomobil modelleri de son derece çeşitlidir. Bu çeşitlilik doğrultusunda Çin elektrikli arabaların fiyatları da $600.000 ila $2.900.000 arasında seyreder.
Honda markası üretmiş olduğu elektrikli otomobilleri genellikle SUV tasarımıyla üretmektedir. Sıfır ya da ikinci el olarak bulabileceğiniz Honda elektrikli arabalar özelliklerine göre değişkenlik göstermekle birlikte Türkiye’de 1.200.000 TL ile 1.700.000 TL arasında satılmaktadır.
Minimal ölçülerde şehir içi kullanımına yönelik özel tasarıma sahip olan Regal raptor elektrikli arabamodelleri arasında farklı özelliklerde modeller bulmak mümkündür. Modellerin özellikleri değiştiğinden fiyatlar da değişkenlik gösterse de ortalama 150.000 TL dolaylarındadır.
Kaliteli ve dayanıklı araba modelleri ile tüm dünyaya adını duyurmuş olan Tesla, aynı zamanda tüm araç üretimlerinde üst düzey performans ve dayanıklılığa sahip bileşenler kullanır. Dolayısıyla da Tesla elektrikli araba modellerinin fiyatları düşük özelliklere sahip modellerde 950.000 TL civarında olsa da bu fiyatlar modellere göre 3.500.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir.
Türkiye’nin ilk yerli elektrikli araba markası TOGG, SUV tasarımına sahip olmakla birlikte aynı zamanda üst düzey tasarım ve teknoloji özelliklerine sahiptir. %100 elektrikli olup aynı zamanda hızlı elektrikli araç şarj üniteleri ile de hem kolay hem hızlı şarj edilebilen TOGG elektrikli fiyatları 1.800.000 TL gibi fiyatlarda satılmaktadır.
Ford markası bireysel kullanıma uygun modellerin yanı sıra aynı zamanda ticari amaçla da kullanılabilecek elektrikli arabalar üretmektedir. Dolayısıyla da Ford elektrikli araba modellerinin fiyatları geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Ford markasının ticari amaçla kullanılabilen e-transit modelleri 1.500.000 TL dolaylarında olurken modellerinin donanımı ve performansı arttıkça fiyatları da artış göstermektedir.
Klasik araç piyasasında olduğu gibi sıfır ya da ikinci el elektrikli otomobil fiyatları da değişkenlik göstermektedir. Sıfır modellere göre ikinci el araçların fiyatları daha uygun olurken aynı zamanda galerinin aksine sahibinden satın alınan araçların fiyatları komisyon ve benzeri olmadığından dolayı çok daha ekonomik olabilmektedir. Her ne kadar araçların özellikleri fiyatları doğrudan etkilese de sahibinden elektrikli otomobil fiyatları çok daha ekonomik olabilmektedir.
Elektrikli araba piyasasını araştıran özellikle yeni kullanıcı adaylarının ilk araştırdığı konulardan birisi en ucuz elektrikli araba piyasasıdır. En ucuz elektrikli arabalar genellikle kişi kapasitesi 2 olan ve küçük ölçülerde üretilmiş olan şehir içi arabalarıdır. Citroen Ami ya da Renault Zoe gibi modeller bu noktada küçük elektrikli arabalar olmakla birlikte aynı zamanda ekonomik fiyatlı modellerdir. Bu modellerin fiyatları ise 70.000 TL ila 350.000 TL arasındadır.
Sıfır elektrikli otomobil fiyatları; araçların batarya kapasitesi, menzil, motor gücü, iç mekan tasarımı, dış tasarım özellikleri gibi farklı faktörlere göre değişkenlik gösterir. Ayrıca araçların içerisine eklenen teknolojik özellikler de elektrikli otomobil fiyatları üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla da net bir fiyat aralığı verememekle birlikte bu özellikler arttıkça fiyatların da arttığını söylemek mümkündür.
Elektrikli araçlar herkes için işlevsel ve ekonomik olsa da özellikle engelli bireyler için bu araçların önemi çok daha büyüktür. Dolayısıyla da otomotiv sektöründe engelli bireylerin düşünülerek üretilmiş olan çeşitli özelliklerde onlarca farklı model elektrikli araba vardır. Bu arabaların motor gücü ve batarya teknik özellikleri değişebilir. Bu değişkenlik fiyatların da 100.000 TL ila 250.000 TL arasında değişmesine ortam hazırlayabilir.
Elektrikli araç şarj fiyatları, elektrikli araç şarj istasyonlarının özelliklerine göre değişebilir. Şarj istasyonlarının taşınabilir veya sabit olması, alternatif akım ya da doğru akım olması gibi tüm özellikler aynı zamanda şarj fiyatları üzerinde etkilidir. Bununla birlikte taşınabilir ya da DC yani doğru akım şarj istasyonlarının daha yüksek fiyatlı olduğunu söylemek mümkündür.
Elektrikli arabaların çalışabilmesi için en önemli bileşenlerin başında akü yani batarya sistemi gelir. Bu sebeple piyasada farklı özelliklerde farklı elektrikli araba akü modelleri vardır. Modellerin farklı olması, bu modellerin farklı üretici firmalar tarafından üretilmesi fiyatlarda farklılık oluşturabilir. Bu doğrultuda fiyatlar farklılık gösterebileceği gibi özellikle akü kapasitesi ve kalitesi arttığında fiyatlar da yükselmektedir.
Elektrikli otomobil motor fiyatları motorun güç özelliklerine göre değişir. Özellikle aracın batarya kapasitesi yüksekse bu araç aynı zamanda güçlü bir motora ihtiyaç duyar. Bu noktada motor gücü ne kadar yüksek olursa fiyat da aynı oranda yüksek olacaktır.
Yeni nesil ve çevre dostu elektrikli arabaların en önemli bileşenlerinin başında gelen batarya, özellikle elektrikli arabaların ilk üretildiği zamanlar fahiş fiyatlarda ve dolar kuru üzerinden satışa sunuluyordu. Otomotiv sektörünün gelişmesi ve ilerlemesi sayesinde seçenek arttıkça fiyatlar da çeşitlenmeye başlamıştır. Günümüzde kalite ve kapasite gibi faktörlere de bağlı olarak elektrikli otomobil bataryaları 150$ ile 1.000$ arasında satılır.
Elektrikli otomobil fiyatları kadar en çok merak edilen konulardan birisi de elektrikli otomobil şarj istasyonu fiyatlarıdır. Günümüzde elektrikli otomobil şarj istasyonları; taşınabilir, sabit, alternatif akım ya da doğru akım yani hızlı şarj istasyonları olarak üretildiğinden bu noktada fiyatlar da özelliklere göre farklı belirlenmektedir.
Taşınabilir şarj istasyonları arasında en çok tercih edilen modellerin başında 22 kW güç çıkışı özelliği olan ve her yerde şarj imkanı sunan Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu gelir. Ayrıca benzer bir model olan Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu da özel çantası ile muhafaza edilebilen, küçük ölçülerde olması sebebiyle araç bagajında kolayca taşınabilen, olumsuz hava koşullarına karşı yüksek mukavemet gösteren modellerden birisidir.
Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu doğru akımla çalışan hızlı şarj istasyonu olmakla birlikte 150kW güç imkanı sunan güvenli bir modeldir. Aynı modelin sadece güç özelliği farklı olan Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ise 300kW güç imkanı sunarak şarj süresini daha kısa hale getirebilmektedir.
Yeni nesil modeller arasında yer alan NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, alternatif akımlı şarj istasyonu olmakla birlikte diğer yandan ısı takibi yapabilme özelliğine sahiptir. Eğer akıllı, şarj süresini doğrudan takip eden güvenilir farklı seçenekler arıyorsanız TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu da beklentilerin üzerinde olan şarj istasyonlarının arasında yer alır.
Dört mevsim güvenli bir şekilde kullanılabilecek olan şarj istasyonları modellerinden birisi olan Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu; tip 1 ve tip 2 bağlantı özelliğine sahiptir. Bu sayede birçok farklı araç ile uyum sağlayabilmektedir. Özel olarak tasarlanmış çantası ve olumsuz hava koşullarına karşı özel tasarlanmış yapısı sayesinde Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu da en çok tercih edilen taşınabilir şarj istasyonları arasında yerini almaktadır.
Elektrikli araç şarj istasyonu modelleri arasında özellikleri ve fonksiyonelliği sayesinde en çok tercih edilen modellerden birisi de NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelidir. Bu modelin özel çantasının olması, ürünün taşınabilir olması ve aynı zamanda adaptörünün olması da ürünün fonksiyonelliğini arttırmaktadır. Eğer sabit şarj istasyonu kullanmak ancak mesafe sorunu yaşamak istemiyorsanız bu nokta da Bolt Energy Solutions markasının 5, 7.5 ve 10 metre kablo uzunluğu ile sunduğu NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelini tercih edebilirsiniz.
Yeni nesil bir ürün olmakla birlikte aynı zamanda akıllı şarj deneyiminin kapılarını sonuna kadar aralayan TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve diğer yandan bireysel kullanım için son derece uygun ve aynı zamanda ekonomik olan Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu şarj aleti de en çok tercih edilen Bolt Energy Solutions modelleri arasında yer almaktadır.