Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

Elektrikli araç şarj üniteleri, elektrikle çalışan yeni nesil araçların şarj edilmesi için üretilmiş ekipmanlardır.

Teknolojinin gelişmesi ve ihtiyaçların değişmesiyle birlikte elektrikli araçlar aynı zamanda sürdürülebilir yaşamın ulaşım alternatiflerinin de başında gelmeye başlamıştır. Elektrikli araçların elektrikli araç şarj istasyonu ile şarj edilmesi ve bu sayede elektrik enerjisiyle çalışması aynı zamanda çevre ve gürültü kirliliğini de büyük oranda azaltmaktadır.

Geleneksel olan ve fosil yakıtlarla çalışan klasik arabaların içten yanmalı motorları aşırı sesli olmakla birlikte aynı zamanda çevreye çok fazla sera gazı salar. Elektrikli araçlar ise gerek içlerinde bulunan sessiz elektrikli motoru gerekse çalışmak için kullandığı elektrik enerjisi sayesinde son derece sessiz ve aynı zamanda çevreye zararsızdır.

Kullanıcılara çeşitli avantajlar sunan elektrikli otomobiller, tüm bu avantajları sayesinde popülaritesini her geçen gün daha da arttırmaktadır. Yeni nesil elektrikle çalışan araçlara artan ilgi aynı zamanda elektrikli araç şarj ünitelerine olan ihtiyacın da artmasına ortam hazırlamıştır. Dolayısıyla da günümüzde elektrikli araç şarj üniteleri ihtiyaçları karşılamak adına farklı model ve özelliklerde üretilmektedir.

Elektrikli Araç Nedir?

Elektrikli araç ya da diğer adıyla elektrikli araba, fosil yakıtla çalışan geleneksel araçların aksine elektrik enerjisiyle çalışan sessiz ve çevre dostu araçlardır. Bu araçların içerisinde elektrikli motoru ve batarya sistemi mevcuttur. Bu bileşenler sayesinde bu araçlar yenilenebilir enerji olan elektrikle kolay bir şekilde çalışabilmektedir.

İçten yanmalı motoru olan geleneksel araçlar çevreye yoğun miktarda sera gazı salgılarken elektrikli araç şarj üniteleri ile şarj olan elektrikli araçlar emisyon salınımı yapmadığında çevre kirliliğine, sessiz motoru sayesinde de gürültü kirliliğine neden olmaz.

Sürdürülebilir yeşil ve sağlıklı bir yaşam için alternatif ulaşım seçeneği haline gelen elektrikli araçların bu denli avantaj sunması beraberinde bu araçların şarj edilebilmesi için farklı elektrikli araç şarj ünitelerinin üretilmesini de hızlandırmıştır.

Elektrikli Araç Nasıl Şarj Olur?

Elektrikli araçları kolay ve güvenli bir şekilde şarj etmek oldukça pratiktir. Bu araçların şarj edilmesi için ev tipi elektrikli otomobil şarj istasyonu ve sanayi tipi daha yüksek güç çıkışına sahip olan şarj istasyonları üretilir. Özellikle bireysel kullanım için üretilmiş olan ev tipi şarj istasyonları sadece bir kablo yardımı ile elektrikli araçların şarj olmasını sağlamaktadır.

Genel olarak tüm elektrikli araç şarj ünitelerinde şarj etme prensibi kablo ile aracı şarj istasyonuna bağlama üzerine kuruludur. Evin önünde, otoparkta ya da farklı alanlarda kullanılabilen ev tipi elektrikli araç şarj üniteleriyle şarj edebilmek için sadece kabloyu prize takarak aracı şarj istasyonuna bağlamak yeterli olacaktır.

Elektrikli otomobil, kablo ile şarj istasyonuna bağlandıktan sonra şarj istasyonu ev tipi prizden aldığı alternatif akımlı elektrikli doğru akıma dönüştürerek aracın bataryasına gönderir ve elektrik enerjisinin burada depolanmasını sağlar. Aracın bataryası tam dolduğunda ise araç tam kapasiteli olarak çalışmaya hazır hale gelir.

Elektrikli araç şarj istasyonları çeşitli modellerde üretildiğinden modeller arasında ev tipi ya da sanayi tipi daha kapsamlı modeller bulmak mümkündür. Ev tipi şarj istasyonları aynı zamanda ev tipi prizler ile kolay bir şekilde şarj edebilme özelliğine sahiptir. Taşınabilir ya da sabit olan ev tipi şarj istasyonu ile araç arasında kablo ile bağlantı kurularak şarj etme süreci son derece kolaydır.

Şarj istasyonu kablosunu aracın batarya girişine bağladıktan sonra şarj istasyonu prizden aldığı elektrik enerjisini dönüştürerek aracın batarya sistemine gönderir. Bu sayede elektrik enerjisi batarya sisteminde depolanır ve aracı çalışır vaziyete getirmeye hazır hale gelir.

Elektrikli Araç Şarj Üniteleri Modelleri

Elektrikli araç şarj üniteleri, talep ve ihtiyaçları karşılamak adına farklı elektrikli arabaların modellerine uyumlu olarak farklı özelliklerde ve modellerde üretilmektedir. Bu şarj sistemleri arasında kullanıcıların bireysel olarak kullanabilecekleri ev tipi onlarca model yer alırken diğer yandan halka açık alanlarda kullanılabilen, güç çıkışı daha yüksek ve güçlü olan şarj istasyonları da yer almaktadır.

Özellikle ev tipi elektrikli araç şarj üniteleri taşınabilir ve sabit gibi farklı fiziksel özelliklerde üretilmekle birlikte bu modeller arasında AC ve DC elektrikli araç şarj üniteleri bulmak da mümkündür. Zira her modelin yine kendisine özgü birçok farklı teknik özellikleri vardır. Bu sebeple tercih yapmadan önce mutlaka elektrikli araç şarj istasyonunun araca uyumlu olması gerektiği unutulmamalıdır.

Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

Taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonları, bir yere sabitlenmeye ihtiyaç duyulmadan kullanılabilen portatif şarj istasyonlarıdır. Genellikle küçük boyutlu ve hafif bir şekilde tasarlanan bu şarj istasyonları, özellikle uzun mesafeli yolculuk yapan kullanıcılar için son derece işlevseldir. Ev tipi tüm prizlerde çalışan taşınabilir elektrikli şarj istasyonları, prizin olduğu her yerde şarj etme özelliğine sahip olmakla birlikte aynı zamanda minimal ölçüleri sayesinde araç bagajında da kolayca taşınabilmektedir.

Taşınabilir şarj istasyonları modelleri arasında AC ve DC elektrikli araç şarj istasyonları da mevcuttur. Özellikle;

·      Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri en çok tercih edilen güvenilir ve işlevsel modellerin başında gelir.

Sabit Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

Sabit elektrik şarj istasyonları, düz bir duvara ya da zemine monte ederek sabit bir noktada şarj etme özelliği olan şarj üniteleridir. Bu modeller arasında da AC veya DC elektrikli araç şarj istasyonları bulabilmek mümkündür. Genel olarak yüksek güç çıkışına sahip olan sabit elektrikli araç şarj istasyonları modelleri arasında en çok tercih edilen modeller;

·      Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu

·      Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri olmaktadır.

AC Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

AC elektrikli otomobil şarj istasyonları, elektrikli araçların şarj edilebilmesi için gerekli tüm alt yapıya sahip olan ekipmanlardır. Genellikle ev tipi kullanıma uygun olarak tasarlanan AC elektrik şarj istasyonları; evlerde, iş yerlerinde veya kamuya açık olan alanlarda kullanılabilen istasyonlardır.

AC akımlı şarj istasyonları ev tipi prizler ile çalışabilen aynı zamanda 3 kW ila 22 kW arasında güç özelliğine sahip olan istasyonlardır. Dolayısıyla da elektrikli araçlar için farklı şarj hızı seçenekleri sunan modeller bulmak mümkündür. Özellikle;

·      Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri en çok tercih edilen modellerin başında gelir.

DC Hızlı Elektrikli Araç Şarj Üniteleri

DC hızlı elektrikli şarj istasyonları, AC şarj istasyonlarına göre daha yüksek güç çıkışına sahip olduğundan aynı zamanda elektrikli araç şarj süresi daha kısa olan istasyonlardır. Hızlı şarj istasyonları olarak tanımlanan bu modeller, özellikle uzun mesafeli yolculuklarda dolaylı da olsa aracın menzil özelliğinin daha uzun olmasına yardımcı olmaktadır.

Bolt Energy Solutions bünyesinde de yer alan;

·      Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri aynı zamanda en çok tercih edilen DC elektrikli araba şarj istasyonunun da başında gelmektedir.

Şarj Ünitesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrikli araç şarj ünitesi modelleri onlarca farklı özelliklerde üretilir. Dolayısıyla her elektrikli araç modeline her şarj istasyonu aynı uyum ve performansı göstermeyebilir. Bu sebeple mutlaka şarj ünitesi tercihi yapılırken bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Şarj ünitesi seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlar öncelikle araç ile şarj istasyonunun uyumluluğu, şarj istasyonunun güç çıkışı ve bakım gereksinimleri, şarj istasyonunun fiyat seçenekleri ile garanti özellikleridir.

Uyumluluk: Aracınızın Şarj Ünitesi ile Uyumlu Olup Olmadığını Kontrol Etme

Şarj ünitesi seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin başında elektrikli araç ile uyumlu olup olmaması gelir. Her şarj ünitesi her araca uyum sağlamayacağından mutlaka tercih sırasında öncelikle araç ile şarj istasyonu ile aracın uyumu kontrol edilmelidir.

Tercih edilen şarj ünitesi araç ile uyumlu olmadığı takdirde aracın şarj süreci güvenli olmamakla birlikte aynı zamanda elektrikli araç şarj süresinin uzaması, batarya ömrünün kısalması ve böylece aracın menzilinin de kısalması söz konusu olabilmektedir.

Güç Kapasitesi: Şarj Hızını Etkileyen Güç Kapasitesinin Anlaşılması

Elektrikli otomobil şarj istasyonu tercih ederken dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan bir diğeri ise şarj istasyonunun güç kapasitesidir. Bu noktada mutlaka aracın batarya kapasitesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer küçük kapasiteli bir bataryaya sahip araç için şarj istasyonu tercih edilecekse düşük güç çıkışına sahip bir istasyon yeterli olacaktır. Ancak büyük kapasiteli bir bataryaya sahip araç için düşük güce sahip şarj istasyonu tercih etmek hem aracın performansını düşürmekle birlikte hem de aynı zamanda bataryanın yıpranmasına sebebiyet verecektir.

Kurulum ve Bakım: Şarj Ünitesinin Kurulum Süreci ve Bakım Gereksinimleri

Elektrikli araç şarj istasyonlarının uzun süre verimli ve yüksek performanslı kullanılabilmesi için kurulum ve düzenli bakım ihtiyaçları son derece önemlidir. Bu sebeple tercih sırasında tercih edilecek şarj istasyonunun tüm kurulum ve bakım ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır.

Fiyat ve Garanti: Farklı Fiyat Seçenekleri ve Garantinin Önemi

Elektrikli araç şarj istasyonları ürün yelpazesinde onlarca farklı model bulmak mümkündür. Modellerin farklı olması aynı zamanda fiyatların da ve garanti seçeneklerinin de çeşitlenmesine ortam hazırlar. Bu noktada araca uyumlu ve bütçenize uygun bir model tercih ederken diğer yandan üretici firmanın sunduğu garanti hizmetlerini de mutlaka detaylı bir şekilde incelemelisiniz.

Şarj Cihazı Kullanımı ve Bakımı

Elektrikli araç şarj ünitelerinin uzun ömürlü olması ve yüksek performans sunması için doğru kullanılması ve düzenli periyotlarda bu istasyonların bakım ihtiyaçlarının karşılanması önemlidir. Bu bakımlar elektrikli araç şarj istasyonunun uzun ömürlü olmasını sağlarken aynı zamanda şarj edilen aracın ya da araçların da güvenli bir şekilde şarj edilmesine yardımcı olacaktır.

Elektrikli Araç Şarj Ünitesinin Doğru Kullanımı

Elektrikli araç şarj ünitesini doğru kullanmak hem şarj ünitesinin uzun ömürlü olmasını hem de şarj sürecinin güvenli olmasını sağlar. Bu nedenle ilk kullanım öncesinde mutlaka elektrikli şarj istasyonunun kullanım kılavuzu dikkatli bir şekilde okunmalıdır. Daha sonrasında ise kullanım kılavuzunda belirtildiği gibi şarj kablosu aracın şarj portuna doğru bir şekilde takıldığından emin olunmalıdır.

Aracın şarj süreci tamamlandıktan sonra kablonun güvenli bir şekilde çıkarılması, ünite bakım ve temizliğinin düzenli olarak ve doğru bir şekilde yapılması da oldukça önemlidir.

Şarj Ünitesinin Bakımı ve Uzun Ömürlü Olması İçin İpuçları

Şarj ünitesinin uzun ömürlü olması için öncelikle bakımlarının doğru bir şekilde ve düzenli aralıklarla yapılması son derece önemlidir. Özellikle her şarj işleminden sonra bağlantı noktalarının kontrol edilmesi, şarj ünitesinin toz ve kirden arındırılması şarj istasyonunun uzun ömürlü olmasında doğrudan etkili olacaktır.

Güvenlik Önlemleri ve Şarj Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrikli araç şarj ünitelerinin uzun ömürlü olmasının yanı sıra aynı zamanda tüm şarj sürecinin güvenli olması için bazı hususlara özellikle dikkat edilmelidir. Bunların başında ise şarj ünitesinin bağlantılarını sık sık kontrol etmek ve şarj ünitesini tozlardan uzak tutmak gelir.

Şarj istasyonunun bağlantılarının doğru yapılmış olması büyük kazaların önlenmesinde kritik öneme sahiptir. Bu doğrultuda özellikle aşırı elektrik yüklemesinin önüne geçilmesi için elektrikli araç şarj ünitelerinin kablo bağlantılarının doğru yapıldığından emin olunmalıdır.