Elektrikli araç şarj süresi, her elektrikli araç şarj istasyonunun modeline ve teknik özelliklerine göre değişkenlik gösterir.
Sürdürülebilir yaşam alanları için temel gerekliliklerin başında gelen elektrikli araba modelleri, elektrik enerjisiyle çalıştığından dolayı aynı zamanda sürdürülebilir bir yeşil çevre için etkili bir ulaşım alternatiflerinin başında gelir. Elektrikli arabalar, fosil yakıtla çalışan geleneksel arabaların aksine elektrik motoru ve batarya sistemi ile üretilir.
Elektrikli arabalarda bulunan elektrik motoru sayesinde bu araçlar yenilenebilir enerji olan elektrik enerjisiyle çalışır, bu sayede karbon ayak izi yok denecek kadar az olduğundan çevre dostu araçlar olarak tanımlanırlar. Bu araçların en önemli özelliklerinden birisi ise elektrikli araç şarj süresidir.
Elektrikli araç şarj süresini daha verimli hale getirmek ve şarjın potansiyelini arttırmak için birçok önlem alınabilir. Bu önlemler aynı zamanda özellikle uzun mesafeli yolculuklarda kullanıcılara büyük avantajlar sağlayabilir. Özellikle hızlı şarj eden istasyonlarının sürekli artması ve batarya teknolojisinin geliştirilmesi elektrikli araç şarj süresinin iyileştirilmesi adına atılan önemli adımlardır. Ancak elektrikli araç şarj süresini daha verimli hale getirmek aynı zamanda kullanıcıya da bağlıdır.
Kullanıcılar bataryayı verimli kullanarak batarya bakımlarını düzenli periyotlarda yaptırdıklarında elektrikli araç şarj süresi de daha verimli olacaktır. Diğer yandan bataryanın ömrü de elektrikli araç şarj süresini doğrudan etkilemektedir. Batarya ne kadar uzun süre kullanılır ise ömrü de o kadar kısa olacağından elektrikli araç şarj süresi de bu durumdan doğrudan etkilenecektir.
Elektrikli araçlar, elektrik şarj istasyonları ile şarj edilen çevre dostu araçlardır. Bu araçlar geleneksel içten yanmalı motora sahip olan araçlardan farklıdır. Şöyle ki; geleneksel araçlarda içten yanmalı motor vardır ve bu motorlar fosil yakıtlar ile çalışır. Elektrikli arabalarda ise elektrik motoru ve lityum iyon batarya sistemi vardır. Bu sayede yenilenebilir enerji kaynağı olan elektrik enerjisi elektrikli araç şarj istasyonusayesinde aracın bataryasına depolanır ve araç çalışırken enerji ihtiyacını elektrik enerjisinden alır.
Elektrikli araçlar çevre dostu araçlardır. Fosil yakıtla çalışmadıkları için sera emisyon gazını azaltır ve çevrenin kirlenmesini büyük ölçüde önler. Tüm bu özellikler doğrultusunda elektrikli araç şarj süresi de iyileştirildiğinde elektrikli araçlar sürdürülebilir ulaşım seçeneklerinin başında gelir. Ancak elektrikli araç şarj süresinin optimize edilerek verimli bir şekilde kullanılması da son derece önemlidir.
Elektrikli araçlar basit ve güvenli şarj olma sistemleri sayesinde evlerde, otoparklarda, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde ya da halka açık olan elektrikli otomobil şarj istasyonunda kolayca şarj olabilmektedir. Bu araçların şarj sürecini başlatmak için sadece bir kablo yardımıyla aracı şarj istasyonuna bağlamak yeterli olacaktır.
Elektrikli araç şarj istasyonları çeşitli modellerde üretildiğinden modeller arasında ev tipi ya da sanayi tipi daha kapsamlı modeller bulmak mümkündür. Ev tipi şarj istasyonları aynı zamanda ev tipi prizler ile kolay bir şekilde şarj edebilme özelliğine sahiptir. Taşınabilir ya da sabit olan ev tipi şarj istasyonu ile araç arasında kablo ile bağlantı kurularak şarj etme süreci son derece kolaydır.
Şarj istasyonu kablosunu aracın batarya girişine bağladıktan sonra şarj istasyonu prizden aldığı elektrik enerjisini dönüştürerek aracın batarya sistemine gönderir. Bu sayede elektrik enerjisi batarya sisteminde depolanır ve aracı çalışır vaziyete getirmeye hazır hale gelir.
Elektrikli araba şarj istasyonu modelleri özellikle elektrikli otomobil kullanımının her geçen gün yaygınlaşmasıyla ihtiyaçları karşılamak adına farklı model ve özelliklerde üretilmeye başlanmıştır. Bu nedenle de elektrikli araç şarj istasyonları geniş bir ürün yelpazesine sahip olmaktadır.
Elektrikli araç şarj istasyonları arasında elektrikli araç şarj süresi kısa olan yani hızlı şarj eden istasyonlar, taşınabilir ya da sabit şarj istasyonları olmakla birlikte aynı zamanda daha yavaş şarj eden ve daha ekonomik olan AC elektrikli şarj istasyonları da bulunmaktadır.
Taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonları, küçük boyutlarda ve hafif tasarıma sahip olarak üretilen portatif modellerdir. Boyutları ve hafifliği sayesinde araç bagajında kolayca muhafaza edilen ve ev tipi tüm prizlerde şarj etme özelliği olan taşınabilir şarj istasyonları, özellikle uzun mesafeli seyahatlerde kullanıcılar için çok fazla avantaj sunar.
Taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonları içerisinde prize takılarak çalışan modeller yer aldığı gibi aynı zamanda güneş enerjisi ile çalışabilen modern modeller de mevcuttur. Bolt Energy Solutions ürün yelpazesi içerisinde
· Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu gibi birçok model çeşidi yer almaktadır.
Sabit elektrikli araç şarj istasyonları, adından da anlaşılabileceği gibi duvara ya da düz bir zemine sabitlenerek sadece tek bir noktada kullanılabile şarj istasyonlarıdır. Bu istasyonlar içerisinde AC akımlı modeller bulunabileceği gibi aynı zamanda hızlı şarj eden DC akımlı şarj istasyonları da vardır. Bolt Energy Solutions ürün yelpazesi içerisinde bulunan;
· Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu
· Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri arasında hem AC hem de DC özellikli farklı sabit elektrikli araç şarj istasyonu modelleri bulmanız mümkündür.
AC elektrikli araç şarj istasyonları, alternatif akımlı olup aynı zamanda ev tipi prizlerle çalışabilen güvenli modeller arasında yer alır. Bu istasyonlar elektrik prizinden aldığı alternatif akımlı elektrik enerjisini doğru akıma dönüştürerek aracın batarya sistemine gönderir. Bolt Energy Solutions’un Avrupalı ortakları ile sunduğu kaliteli modeller arasında;
· Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu gibi birçok AC elektrikli araç şarj istasyonları bulunmaktadır.
DC hızlı elektrikli araç şarj istasyonları, elektrikli araç şarj süresi kısa olan hızlı şarj istasyonları olmaktadır. Bu modeller yüksek akım gücü sayesinde elektrikli araçların şarj olma süresini ortalama yarı yarıya azaltmaktadır. Bu özellik özellikle uzun mesafe yolculukları yapan kullanıcılar için son derece büyük bir kolaylık haline gelmektedir. Bolt Energy ürün skalası içerisinde yer alan;
· Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu da DC hızlı elektrikli araç şarj üniteleri modelleridir.
Elektrikli araçların şarj dolum süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak araçtan araca değişkenlik gösterir. Araç bataryasının kapasitesi şarj dolum süresini doğrudan etkileyen birincil faktördür. Zira bataryası büyük kapasiteli olan araçların şarj dolum süresi daha uzun olurken küçük kapasiteye sahip bataryaların dolum süresi çok daha kısa olmaktadır.
Elektrikli araç şarj süresini etkileyen önemli faktörlerden bir diğeri ise elektrikli araç şarj istasyonunun çıkış gücü ve diğer teknik özellikleridir. Bunun yanı sıra havanın aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olması, bataryanın yarım ya da tam boş olması gibi faktörler de aracın şarj dolum süresi üzerinde etkilidir.
Elektrikli araç şarj sürelerinin üzerinde birçok faktörün etkili olduğunu söylemek mümkündür. Öncelikle aracın batarya kapasitesi etkili olan birincil faktörlerin başında gelir. Bunun yanı sıra şarj istasyonunun ne kadar bir güç çıkışına sahip olduğu, hava durumu, bataryanın potansiyel durumu gibi tüm etkiler şarj süresini doğrudan etkileyebilmektedir.
Farklı elektrikli araç modelleri aynı zamanda farklı batarya kapasitelerine de sahiptir. Bu durum elektrikli araç şarj süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Eğer araç büyük bir batarya kapasitesine sahipse bu durumda aracın menzil özelliği daha uzun olabileceği gibi aynı zamanda batarya kapasitesi büyük olduğundan şarj olma süresi de uzun olacaktır. Ancak hızlı şarj istasyonlarında bu süresinin kısalması mümkündür.
Elektrikli araç şarj sürelerini etkileyen faktörler üzerinde aracın batarya kapasitesi kadar şarj eden istasyonunun teknik özellikleri de etkili olabilmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonunun güç seviyesi yani güç çıkışı şarj süresini doğrudan etkiler. Eğer şarj istasyonu DC akımlı ve yüksek güç çıkışına sahip ise şarj süresi daha kısa olabilirken AC elektrikli araç şarj istasyonlarının şarj süresi 12 saate kadar çıkabilmektedir.
Elektrikli araçların batarya performansını doğrudan etkileyen hususlardan birisi de hava koşullarıdır. Özellikle aşırı soğuk havalar batarya performansını olumsuz olarak etkiler. Dolayısıyla da soğuk havalarda bataryanın performansı düşeceğinden menzil kısalır ve şarj süresi uzayabilir.
Diğer yandan aşırı sıcak havalar da batarya performansını düşürebilmektedir. Havanın aşırı sıcak olması aynı zamanda bataryanın da aşırı ısınmasına sebebiyet vereceğinden batarya ömrünün kısalması ve performansının düşmesi de muhtemel sonuçlar arasında yer alır.
Elektrikli araçların genel sağlığı ve verimi için bataryanın sağlığı ve yaşam döngüsü son derece kritik bir konudur. Batarya dayanıklılığının aynı zamanda şarj süresi üzerinde doğrudan etkili olduğu düşünüldüğünde bataryanın kapasitesi ne kadar çok azalırsa aynı oranda şarj süresi de o kadar uzayacak ve şarj etme süreci çok daha sık hale gelecektir.
Şarj süresinin olabildiğince kısa olması ve batarya verimliliğinin yüksek olması için bataryanın doğru şarj edilmesi, bakımlarının düzenli periyotlarda yapılması kritik bir role sahiptir. Tüm bu özellikler aynı zamanda bataryanın ömrünü uzatırken diğer yandan elektrikli araç şarj süresinin de optimize edilmesini sağlar. Dolayısıyla da özellikle elektrikli araç şarj süresinin verimli olabilmesi için önemli role sahiptir.
Elektrikli aracın şarj olma süresi aracın batarya kapasitesine ve elektrikli araç şarj istasyonunun gücüne göre her araçta değişkenlik gösterebilir.
Aracın şarj etme sıklığı kullanıma ve gidilen menzile göre değişkenlik gösterebileceği gibi aynı zamanda bataryanın sağlığına göre de değişebilir.
Farklı elektrikli araç modellerinin birçoğu farklı şarj portlarına sahip olduğundan özel adaptör kullanımı gerekli olabilmektedir.
Tam dolu şarjın kullanım süresi bataryanın kapasitesine ve yapılan yol mesafesine göre değişkenlik gösterir.