Elektrikli Araç Şarj Cihazı

Elektrikli Araç Şarj Cihazı

Elektrikli araç şarj cihazı, elektrikli araçların çalışabilmesi için gerek duyduğu elektrik enerjisinin depolanmasını sağlayan ekipmanlardır.

Teknolojinin gelişmesi ve insan sağlığına verilen önemin artmasıyla birlikte sürdürülebilir yaşam projesine dair çalışmalar ve gelişmeler de artmaya devam etmektedir. Bu anlamda teknolojinin en önemli nimetlerinden birisi de elektrik enerjisiyle çalışan yeni nesil elektrikli araba modelleri olmuştur. Geleneksel araç modelleri benzin ve motorin gibi fosil yakıtlarla çalışırken elektrikli arabalar tüm enerji ihtiyacını elektrik enerjisinden karşılamaktadır. Ayrıca bu araçlarda klasik araçlarda bulunan içten yanmalı motorların aksine elektrik motoru bulunmaktadır.

Elektrikli araç şarj cihazı, elektrikli arabaların şarj edilmesi yani bataryalarının elektrik enerjisiyle doldurulabilmesi için olmazsa olmaz ekipmanlardır. Yenilenebilir elektrik enerjisiyle elektrikli araç şarj istasyonu sayesinde şarj edilen bu araçlar, çevreye karbon salınımı yapmadığından çevreyi kirletmezken aynı zamanda sessiz elektrik motoru sayesinde gürültü kirliliğinin de önüne geçer.

Son derece temiz ve sessiz olan elektrikli arabaların kullanıcılara birçok avantaj sunması bu yeni nesil araçlara olan rağbetin de her geçen gün daha da artmasına ortam hazırlar. Bu sebeple bu araçların güvenli bir şekilde çalışır vaziyete gelebilmesi için elektrikli araç şarj cihazına mutlaka ihtiyaç vardır. Kullanıcıların talepleri ve elektrikli arabaların ihtiyaçları doğrultusunda otomotiv sanayisinde birçok firma tarafından farklı modellerde elektrikli araç şarj cihazı üretimi yapılmaktadır.

Elektrikli Araç Şarj Cihazı Nedir?

Elektrikli araç modellerinin tasarımında en önemli bileşenlerin başında elektrikli araç şarj cihazı gelir. Elektrikli araç şarj cihazı, yenilenebilir elektrik enerjisinin aracın bataryasına depolanmasını sağlayan önemli bir ekipmandır. Tıpkı elektrikli araçlar gibi elektrikli araç şarj cihazı modelleri de taşınabilir ve sabit gibi tasarım özelliklerine ya da AC ve DC akım gibi farklı teknik özelliklere sahip olabilir.

Elektrik şarj istasyonlarının bir diğer özelliği ise kullanım alanına uygun olarak üretilmesidir. Buna göre elektrikli araç şarj cihazı bireysel olarak ya da ticari amaçlı olarak kamuya açık kullanılabildiğinden elektrikli araç şarj cihazı modelleri de ev tipi ya da sanayi tipi olarak farklı modellerde üretilebilir. Ev tipi modellerine göre ise sanayi tipi ticari modellerin güç çıkışı çok daha yüksek seviyededir.

Elektrikli Araç Nasıl Şarj Olur?

Elektrikli araçlar, elektrikli araç şarj cihazı sayesinde son derece pratik şekilde şarj edilebilir. Bunun için ihtiyaç duyulan ekipmanlar sade aracın uyumlu olduğu güvenli bir elektrikli araba şarj istasyonu ile elektrikli araç şarj kablosu olmaktadır.

Elektrikli araç şarj sürecinin güvenli şekilde başlatılabilmesi için ilk olarak araç ile şarj elektrikli araç şarj cihazı arasında kablo ile bağlantı kurmak gereklidir. Daha sonrasında bağlantı kontrolleri yapıldıktan sonra elektrikli araç şarj cihazı elektik prizine bağlanarak aracın şarj olması sağlanır.

Elektrikli arabanın güvenli bir şekilde şarj olması için mutlaka elektrikli araç şarj cihazı ile aracın uyumlu olması gereklidir. Bu uyumluluk hem aracın hem de şarj istasyonunun güvenliği için son derece önemlidir.

Elektrikli Araç Şarj Cihazı Modelleri

Elektrikli araç şarj cihazı modelleri piyasada farklı teknik özelliklerde ya da tasarım özelliklerinde üretilebilir. Özellikle yeni nesil araçlara olan rağbetin artması bu konuda ürün çeşitliliğinin de artmasına imkan tanımıştır. Elektrikli araç şarj cihazı modelleri taşınabilir ve sabit olarak iki farklı şekilde üretilir. Ayrıca bu modeller kullanım alanlarına göre bireysel kullanıma uygun ev tipi olarak ya da kamuya açık alanlarda ticari olarak kullanılmak üzere sanayi tipi olarak üretilmektedir.

Elektrikli arabaların şarj olabilmesi için kullanılan elektrikli araç şarj cihazı modelleri arasında akım farklılığı gösteren modeller de vardır. Bu modeller AC ve DC akım özelliğine sahip modellerdir. Şarj istasyonları genellikle AC akım özelliğine sahip olurken ayrıca DC akım olan ev tipi ve sanayi tipi şarj istasyonu modelleri de vardır.

Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj Cihazı

Taşınabilir elektrikli araç istasyonları küçük ölçülerde ve dolayısıyla da kompakt bir tasarıma sahiptir. Kullanıcılar için özellikle uzun yol yolculuklarında büyük avantajlar sunan bu modeller, kompakt tasarımı sayesinde araç bagajında kolay taşınabilir ve prizin olduğu her yerde elektrikli aracın şarj olmasını sağlayabilir modellerdir.

Hafif ve kompakt bir tasarıma sahip olan taşınabilir şarj istasyonları, araç ile uyumlu olarak tercih edildiğinde taşınabilir şarj istasyonları son derece güvenli ekipmanlar olmaktadır. Özellikle uzun yolda kullanıcılara priz olan her noktayı şarj noktası haline dönüştürmesi bu ürünlerin fonksiyonelliğini de büyük oranda arttırmaktadır.

Aracınız için güvenilir, kaliteli ve fonksiyonel taşınabilir şarj istasyonu arayışı içerisindeyseniz Bolt Energy Solutions ürün yelpazesinde bulunan;

·      Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modellerini güvenle tercih edebilirsiniz.  

Sabit Elektrikli Araç Şarj Cihazı

Sabit elektrikli araç şarj aleti, uygun bir şarj noktasına sabitlenerek kullanılır. Genellikle kamuya açık ya da ticari şarj istasyonları sabit tasarıma sahip olurken aynı zamanda ev tipi elektrikli araç şarj aletleri arasında da birçok AC ve DC akım sabit şarj istasyonu bulunmaktadır. Sabit elektrikli araç şarj aletleri teknik özellikleri doğrultusunda farklı özelliklere sahip olsa da genellikle yüksek güç çıkışı özelliğine sahiptir. Elektrikli araç kullanıcıları tarafından özellikle;

·      Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

·      Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu

·      Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu en çok tercih edilen kaliteli ve güvenilir modellerin başında gelir.

AC Elektrikli Araç Şarj Cihazı

AC elektrikli araç şarj aleti, alternatif akım ile çalışan şarj aletidir. Ev, iş yeri ve otopark gibi özel yaşam alanlarında kullanılan ya da ticari amaçlı kullanılan şarj aletleri arasında AC şarj istasyonu modelleri oldukça yaygındır. Standart şarj süresine sahip olan AC elektrikli araç şarj üniteleri, genellikle 3 kW ile 22 kW arasında farklı güç çıkışı özelliğine sahiptir.

AC (alternatif akım) şarj istasyonları, DC hızlı şarj istasyonlarına göre daha düşük hızda şarj etme özelliğine sahiptir. Bu durum aynı zamanda AC şarj istasyonlarının daha düşük fiyatlarda satışa sunulmasına neden olmaktadır. Type 1 ve 2 olmak üzere iki farklı bağlantı özelliğine sahip olan AC şarj istasyonlarının araç ile uyumlu olması da oldukça önemlidir.

DC Hızlı Elektrikli Araç Şarj Cihazı

Elektrikli otomobil kullanıcılarının özellikle uzun yol seyahatlerinde en çok kullandığı şarj istasyonlarının başında DC şarj istasyonları gelir. AC şarj istasyonları ile karşılaştırıldığında elektrikli araç süresi daha kısa olan DC şarj istasyonları, şarj süresini yarıya yarıya azaltabilecek güçlü bir teknik donanıma sahiptir. Hatta öyle ki; DC şarj istasyonları 30 dakikada aracın doluluk oranını %80 oranına çıkarabilmektedir.

Şarj Cihazı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrikli otomobillerin kesintisiz bir şekilde kullanılabilmesi için mutlaka elektrikli araç şarj aleti ile şarj edilmesi şarttır. Bu ekipmanlar sayesinde prizden gelen şebeke elektriği aracın bataryasına depolanır ve araç çalıştırıldığında bu elektrik enerjisi motora gönderilerek aracın çalışır hale gelmesini sağlar. Elektrikli arabalar için bu denli önemli olan bu ekipmanlar da ihtiyaçlar ve araç modellerinin farklılıkları doğrultusunda farklı özelliklerde ve modellerde tasarlanmaktadır.

Her ne kadar elektrikli araç şarj istasyonu piyasasında ürün çeşitliliği fazla olsa da şarj cihazı tercih ederken dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Özellikle araç ile şarj cihazının uyumluluğu, şarj istasyonunun güç kapasitesi, tercih edilecek şarj istasyonunun bakım ve kurulum ihtiyaçları, bir modele ait farklı firmaların sunduğu fiyat ve garanti seçenekleri mutlaka dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

Uyumluluk: Aracınızın Şarj Cihazı ile Uyumlu Olup Olmadığını Kontrol Etme

Elektrikli araçlarla şarj için kullanılacak olan şarj istasyonunun uyumlu olması en önemli konuların başında gelir. Piyasada birçok farklı modelde elektrikli araç ve şarj istasyonu cihazı vardır. Dolayısıyla da aracın şarj edileceği şarj istasyonunun güç çıkışı başta olmak üzere tüm teknik özellikleri ile aracın teknik özelliklerinin birbirleriyle örtüşmesi son derece önemlidir.

Güç Kapasitesi: Şarj Hızını Etkileyen Güç Kapasitesinin Anlaşılması

Bir elektrikli aracın batarya kapasitesi ne kadar büyükse şarj olma süresi de aynı oranda uzun olmakla birlikte aynı zamanda şarj istasyonunun teknik özellikleri de şarj süresini doğrudan etkiler. Dolayısıyla da elektrikli araç şarj cihazı tercih ederken aracın batarya kapasitesini en hızlı ve aynı zamanda en güvenli şekilde dolduracak güç çıkışına sahip bir şarj cihazı seçmek gereklidir.

Kurulum ve Bakım: Şarj Cihazının Kurulum Süreci ve Bakım Gereksinimleri

Elektrikli araçlarda şarj sürecinin güvenli olabilmesi için şarj cihazının doğru bir şekilde kurulmuş olması ve bakımlarının düzenli periyotlarda doğru adımlarla yapılması önemlidir. Bu noktada şarj istasyonu seçerken modellerin kurulum ve bakım aşamaları mutlaka incelenmelidir. Zira şarj istasyonunun doğru kurulması, kullanım sonrasında temizliğinin doğru ve düzenli aralıklarla yapılması hem araç güvenli hem de şarj istasyonunun kullanım ömrü üzerinde doğrudan etkili olmaktadır.

Fiyat ve Garanti: Farklı Fiyat Seçenekleri ve Garantinin Önemi

Elektrikli arabalara olan ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Dolayısıyla da artan talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda hem elektrikli araç hem de elektrikli araç istasyonu modelleri sürekli çeşitlendirilmektedir. Farklı firmalar kullanıcılara farklı özelliklere sahip çeşitli modeller sunarken aynı zamanda rekabet dahilinde farklı fiyat seçenekleri ve garanti imkanları sunar.

Elektrikli araba şarj cihazı seçerken mutlaka dikkat etmeniz önemli konulardan birisi de fiyat ve garanti seçeneklerdir. Zira rekabet kapsamında aynı ürüne birden farklı firma farklı fiyatlar verirken diğer yandan üretici firmaların sunduğu garanti imkanları da farklılık gösterir. Bu noktada geniş bir garanti kapsamı sunan, müşteri hizmetleri 7/24 ulaşılabilir olan yani sorunlara hızlı ve çözüm odaklı yaklaşan üretici firmalar tercih edilmelidir.

Şarj Cihazı Kullanımı ve Bakımı

Şarj cihazının kullanımı ve bakımı araç güvenliğini etkilerken diğer yanda şarj cihazının kullanım ömrü ve performansı üzerinde de doğrudan etki gösterir. Bunun için şarj cihazının kullanımından önce mutlaka kullanım kılavuzu detaylı olarak incelenmeli, kurulum ve bakım talimatları eksiksiz bir şekilde öğrenilmelidir.

Elektrikli şarj istasyonunun uzun ömürlü ve yüksek performanslı olabilmesi için sadece doğru kullanılması değil aynı zamanda bakımlarının düzenli aralıklarla doğru bir şekilde yapılması da son derece önemlidir.

Elektrikli Araç Şarj Cihazının Doğru Kullanımı

Elektrikli araç şarj cihazının doğru kurulması ve doğru kullanılması şarj istasyonunun ömrü ve performansı açısından son derece önemlidir. Talimatlara uygun kullanılan ve aynı zamanda her kullanım sonrasında bakım ve temizliği doğru yapılan şarj cihazının kullanım ömrü de aynı oranda uzun olacaktır.

Şarj Cihazının Bakımı ve Uzun Ömürlü Olması İçin İpuçları

Bir elektrikli araç şarj aleti ne kadar kaliteli ve güvenli olursa olsun eğer doğru kullanılmıyorsa, bakım ve temizliği düzenli aralıklarla doğru bir şekilde yapılmıyorsa o şarj aletinin de ömrü kısa olacağı gibi performansı da kısa sürede düşecektir. Bu nedenle şarj istasyonunun uzun ömürlü olması için öncelikle her kullanımdan sonra temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Zira bakım ve temizliği düzenli olarak yapılmayan şarj istasyonlarında kir ve toz birikimi olacağından kısa sürede düşük performans ya da arıza gibi sorunlarla karşılaşmak muhtemel sorunların başında gelir.

Güvenlik Önlemleri ve Şarj Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elektrikli araç şarj istasyonları her ne kadar güvenli bir teknik tasarıma sahip olsa da kullanım öncesinde, sırasında ve kullanım sonrasında mutlaka dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri vardır. Öncelikle şarj istasyonu prizde elektriğe takılı kalmamalı, şarj süreci başlayacağı zaman prize takılmalı ve şarj tamamlandığında mutlaka priz ile bağlantısı kesilmelidir.

Doğru kurulum yapıldığından emin olunan şarj istasyonunun elektrik bağlantıları mutlaka sık sık kontrol edilmeli herhangi bir hasar ya da kaçak durumunda en kısa sürede müdahale edilmelidir. Bu güvenli önlemleri sadece aracın ve şarj istasyonunun güvenliği için değil aynı zamanda insan sağlığı ve güvenliği içi de oldukça kritik öneme sahiptir.