Elektrikli araç fiyatları hakkında kesin bir fiyat vermek mümkün değildir. Fiyatlar aracın teknik ve donanımsal özelliklerine göre değişkendir.
Elektrikli araç çeşitleri, elektrik enerjisiyle çalışan ve dolayısıyla da karbon emisyonu sıfır olduğundan çevre dostu araçlardır. Her ne kadar elektrikli araç fiyatları fosil yakıtlarla çalışan araçlara kıyasla daha yüksek düzeyde olsa da uzun vadede elektrik enerjisinin daha ekonomik olması sayesinde bu araçlar fazlasıyla tasarruf sağlamaktadır.
Elektrikli araçlar elektrik motoru ve batarya sistemi gibi bileşenler ile tasarlanmış olup elektrikli araç şarj istasyonu ile şarj edilerek kullanılır. Bu özellikleri sayesinde özellikle ekonomik olan alternatif ulaşım seçenekleri arayanlar için merak konusu haline gelmiştir.
Elektrikli araçlara olan ilgi ve merakın artması, otomotiv sektörünün gelişmesi gibi birçok faktör aynı zamanda modellerin çeşitlenmesiyle birlikte aynı oranda ücretlerin de çeşitlenmesine de ortam hazırlamıştır.
Elektrikli araç fiyatları, piyasada araçların teknik ve donanımsal özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. Fiyatlar arabaların bir takım özelliklerine göre değişmekle birlikte aynı zamanda ülkeden ülkeye göre de farklılaşabilir.
Geleneksel olan, içten yanmalı motorla ve fosil yakıtlarla çalışan elektrikli otomobiller; sadece Türkiye’de değil tüm dünya ülkelerinde ilgi gören modellerdir. Bu araçların çok fazla ilgi görmesi farklı özelliklere sahip olan modellerin üretilmesine olanak sağlamıştır. Dolayısıyla da piyasada her ihtiyaca ve bütçeye göre elektrik şarj istasyonları ile şarj edilen araçlar bulmak mümkündür.
Genel olarak elektrikli araç fiyatları, geleneksel araçların fiyatlarına göre daha yüksektir. Bu farkın temel nedenlerinin başında ise bu araçların çevre dostu olması ve fosil yakıtlara kıyasla daha ekonomik olan elektrik enerjisiyle çalışıyor olmasıdır. Bu sebeple her ne kadar fiyatlar yüksek olsa da uzun vadede çok daha uygun fiyatlı olan araçlar olduğunu söyleyebiliriz.
Birbirinden farklı elektrikli otomobil üreten ve tüm dünyaya kendisini ispatlamış olan markalardan birisi Citroen markasıdır. Citroen elektrikli araba fiyatları, arabaların özelliklerine göre farklılık gösterir. Markanın en uygun fiyatlı olan modeli Ami modelidir. Citroen Ami, Türkiye’de ortalama 75.000 TL’den satılır. Bununla birlikte markanın elektrikli otomobil modellerinin fiyat aralığı 75.000 TL ila 278.000 TL’dir.
Elektrikli Mini Araba Fiyatları genellikle 1 ya da iki kişi kapasiteli olan araçların fiyatlarıdır. Küçük kapasiteli olduğundan fiyatları da oldukça ekonomik ve bütçe dostudur. Mini elektrikli araba modelleri, minimal ölçülerde olduğundan genellikle şehir içi kullanımına uygun olarak tasarlanmıştır. Elektrikli mini araba fiyatları, araçların özelliklerine göre değişkenlik göstermekle birlikte 75.000 TL ila 300.000 TL arasında seyreder.
MG elektrikli araba modelleri, genellikle SUV tarzında özel bir tasarımla üretilmiş modellerdir. MG markasının elektrikli araç modelleri arasında çeşitli teknik özelliklere sahip şehir içi kullanımına uygun modeller bulmak mümkündür. Aynı zamanda uzun yol sürüş deneyimi sunan araçlar da üreten MG markasının elektrikli araç fiyatları 1.500.000 TL ila 1.800.000 TL arasındadır.
Toyota elektrikli araba çeşitleri, en çok tercih edilen modeller arasında yer alır. Benzin ve dizel gibi fosil yakıtlarla çalışan çeşitli arabalar üreten Toyota markası; Hybrid modelleriyle de kendisini ispatlamıştır. Markanın üretmiş olduğu %100 elektrikli ya da hybrid modelleri 900.000 TL ila 1.500.00 TL arasında satışa sunulmaktadır.
Yuki, otomotiv sektöründeki yenilikleri yakından takip eden elektrikli araba markalarından birisidir. Genellikle 4 tekerlekli ve küçük ölçülerde şehir içi kullanımına uygun araçlar üreten Yuki markası, fiyatları en uygun olan markaların da başına gelir. Markanın elektrikli araba şarj istasyonu ile şarj edilerek kullanılan %100 elektrikli arabaları 70.000 TL ila 200.000 TL arasında satılmaktadır.
Renault elektrikli arabalar gerek motor gücü gibi teknik özellikleri gerekse model ve renk gibi tasarımsal özellikleri yönünden geniş çeşitliliğe sahiptir. Dolayısıyla da Renault markasının ürün yelpazesinde ekonomik fiyatlı ürünlerin yanı sıra aynı zamanda yüksek fiyatlı ve çok daha üst düzey donanıma sahip modeller de yer almaktadır. Değişken özellikler doğrultusunda markanın elektrikli arabaları 950.000 TL ile 1.700.000 TL arasında satışa sunulmaktadır.
Mercedes markası, tüm dünya genelinde yüksek performansa sahip fosil yakıtlı araçlarıyla tanınan markalardan birisidir. Ancak aynı başarıyı elektrikli araçlarda da gösteren Mercedes markası, farklı özelliklerde elektrikle çalışan araçlar da üretmektedir. Markanın en uygun fiyatlı elektrikli aracı, ülkeden ülkeye farklılık göstermekle birlikte ortalama 1.000.000 TL’ye satılmaktadır.
BMW elektrikli arabalar, teknik ve donanımsal özellikleri üst seviyede olan arabalardır. Bu sebeple BMW markasının üretip piyasaya sunduğu elektrikli araba modelleri genel olarak yüksek fiyatlı modellerdir. BMW markasının elektrikli otomobil şarj istasyonu ile şarj edilen araçlarının Türkiye’de satış fiyatları 450.000 TL ile 2.000.000 arasındadır.
Hyundai markası, otomotiv sektöründeki gelişmeleri talepler doğrultusunda tasarımlarına empoze eden yenilikçi firmalar arasında yer alır. Her bütçeye uygun farklı modeller üreten Hyundai markasının elektrikli araba fiyatları Türkiye’de ise 950.000 TL ile 1.700.000 TL arasındadır.
Çin araba markası olan Yoyo, elektrikli araçlara olan rağbetin artmasıyla birlikte elektrikli araç üretimine uygun fiyatlı ve şehir içi kullanımına uygun modellerle iddialı bir giriş yapmıştır. Şehir içinde konforlu ve güvenli sürüş deneyimi sunan Yoyo elektrikli arabalar Türkiye’de 285.000 TL ile 600.000 TL arasında satılmaktadır.
Uygun fiyatlı ve performansı beklentiyi karşılayabilecek elektrikli araç arayışında olan kullanıcılar için Dacia markası ideal tercihler arasında yer alır. Dacia markasının elektrikli araba modellerinin Türkiye’de KDV ve ÖTV dahil fiyatları ortalama 500.000 civarındadır.
Kral elektrikli araba modelleri, sadece şehir içi kullanımına uygun olan küçük ölçülerde üretilen araçlardır. Kral markasının ürettiği bu araçlar minimal ölçülerde olduğundan fiyatları da aynı oranda uygun seviyelerdedir. Kral markasının en düşük fiyatlı elektrikli araç modeli ortalama 95.000 TL civarındayken maksimum fiyatlar ise ortalama 100.000 TL seviyelerindedir.
Çevre dostu yeni nesil elektrikli araçları yenilikçi üretim anlayışıyla üreten Smart markası; araçlarını şehir içi kullanımına uygun olarak üretmektedir. Dolayısıyla da Yoyo elektrikli arabalar, Türkiye’de 200.000 TL gibi uygun fiyatlarda satışa sunulmaktadır.
Zoop elektrikli arabalar, şehir içi kullanımı için üretilmiş mini elektrikli arabalardır. Minimal ölçülerde üretilen Zoop arabalarının içerisinde bulunan batarya ve motor bileşenlerinin de kapasitesi küçüktür. Dolayısıyla da Zoop elektrikli araç şarj süresi de kısa olmaktadır. Özellikle şehir içi kullanımı için yüksek performanslı tercihler arasında yer alan Zoop elektrikli arabaların fiyatları da ortalama 150.000 TL dolaylarındadır.
Otomotiv sektörünün en fazla gelişmişlik gösteren ülkelerin başında şüphesiz ki Çin gelir. Bu nedenle Çin elektrikli araba modellerinin içerisinde her fiyat skalasında ve her beklentiye yönelik araç bulmak mümkündür. Türkiye’de Çin modelleri 600.000 TL civarı fiyatlarda satılırken dünya ülkelerinde ortalama satış fiyatları $2.900.000 ile $600.000 aralığındadır.
Honda markasının elektrikli arabaları genellikle SUV tasarımına sahip modellerdir. Piyasada hem sıfır hem de ikinci el modelleri bulunan Honda elektrikli araba modellerinin fiyatları teknik ve donanımsal özellikleri doğrultusunda 1.200.000 TL ile 1.600.000 TL arasındadır.
Regal raptor elektrikli arabalar, küçük ölçülerde şehir içi kullanımı için üretilmiş olan ekonomik modellerin başında gelir. Farklı özelliklerde farklı modellerin bulunduğu Regal Raptor arabalarının ortalama satış fiyatları 100.000 TL civarındadır.
Tesla markası, tüm modellerinde sağlam ve üst düzey performanslı bileşenler kullanan ileri gelen markalardan birisidir. Bu nedenle diğer birçok araba markasına göre Tesla elektrikli araba modelleri daha yüksek fiyatlarda satılmaktadır. Bu arabaların ortalama satış fiyatı 950.000 TL ile 3.500.000 TL arasındadır.
TOGG markası Türkiye’nin yerli arabası olmakla birlikte SUV tasarımında üretilmiş elektrikli araba modelidir. %100 elektrikli olan ve elektrikli araç şarj üniteleri ile şarj olan TOGG elektrikli arabaların fiyatları özelliklerine göre 950.000 TL ile 1.800.000 TL arasında değişmektedir.
Ford elektrikli arabaları gerek bireysel kullanım gerekse ticari kullanım için çokça tercih edilen modeller arasındadır. Ford markasının ticari kullanım için ürettiği elektrikli e-transit araçları ortalama 1.300.000 TL civarında satılırken tam donanımlı ve yüksek performanslı elektrikli modellerinin satış fiyatları 1.500.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
4 tekerlekli elektrikli araba fiyatları birçok değişkene bağlı olarak farklı seviyelerde seyredebilir. Aracın teknik özellikleri, ölçüleri, kişi kapasitesi, iç mekan tasarımları, batarya kapasitesi, menzil ve benzeri gibi birçok özelliği 4 tekerlekli modellerin fiyatlarının şekillenmesinde doğrudan etkili olmaktadır.
Elektrikli küçük araba özellikle şehir içi kullanımı için elektrikli araba tercih etmek isteyenler için ideal ulaşım çözümleridir. Elektrikli küçük arabalar 2 veya 3 kişilik küçük ölçülerde üretildiğinden fiyatları da ekonomik olan araçlardır. Ancak araçların teknik ve donanım özellikleri modeller arasında fiyat farklılıklarına ortam hazırlamaktadır.
Engelli bireyler için elektrikli araçlar işlevsel modellerdir. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte engelli bireyler için tasarlanan elektrikli araçlar da oldukça farklı özelliklerle karşımıza çıkmaya başlamıştır. Motor gücü ve batarya kapasitesi gibi farklı özellikler doğrultusunda söz konusu araçların fiyatları 250.000 TL civarına kadar çıkabilmektedir.
Elektrikli araç bataryaları, yeni nesil araçların çıktığı ilk dönemlerde çok yüksek fiyatlara satışa sunuluyordu. Ancak otomotiv sektörünün gelişmesi, elektrikli araç modellerinin çok daha geniş bir alana yayılmasıyla birlikte çeşitlilik arttıkça batarya fiyatları da düşmeye başlamıştır. Genellikle dolar kuru üzerinden satışa sunulan bataryaların günümüzde satış fiyatları 150 dolardan başlayıp kapasitesine ve malzemesine göre 1.000 dolara kadar çıkabilmektedir.
En ucuz elektrikli araba seçenekleri birçok kişi tarafından merak edilen konuların başında gelir. En ucuz arabalar genellikle 2 kişi kapasiteli olan Citroen Ami ve Renault Zoe gibi mini elektrikli arabalardır. Bu arabaların da farklı özelliklere sahip olan farklı versiyonları üretilebilmektedir. Bu farklılıklar doğrultusunda modellerin fiyatları 70.000 TL ile 300.000 TL arasında değişmektedir.
Sıfır elektrikli arabalar hakkında belirli bir fiyat aralığı vermek mümkün değildir. Aracın ölçüleri, kişi kapasitesi, motorun gücü, batarya kapasitesi ve aracın içindeki çeşitli teknolojik sistemler gibi birçok faktör sıfır elektrikli arabaların fiyatlarını belirleyen faktörlerdir. Araçların motor gücü ve batarya kapasitesi büyüdükçe, donanım özellikleri arttıkça aynı oranda sıfır araçların fiyatları da artmaktadır.
Elektrikli araçların çalışır vaziyete gelebilmesi için akü yani batarya sistemi son derece önemli bileşenlerden birisidir. Elektrikli arabalar için üretilen aküler günümüzde otomotiv sektöründe farklı malzemelerden farklı kapasitelerde üretilebilmektedir. Dolayısıyla da malzeme kalitesi ve akü kapasitesi arttıkça satış fiyatlarının artması da muhtemeldir.
Elektrikli araç motorlarının fiyatlarının belirlenmesinde etkili olan birincil faktör motor gücüdür. Özellikle büyük bataryaya sahip araçlarda daha güçlü bir elektrik motoruna ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla da motor gücü arttıkça fiyatlar da artabilmektedir.
Elektrikli araç şarj istasyonlarının fiyatları da tıpkı diğer bileşenler gibi şarj etme gücü, enerji çıkışı gibi çeşitli teknik özelliklere göre farklılık gösterebilir. Bolt Energy Solutions elektrikli araç şarj istasyonları konusunda kullanıcılara geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Modeller arasında hem AC akım elektrikli araç şarj istasyonları hem de DC akım yani hızlı şarj istasyonları yer almaktadır.
DC akım elektrikli araç şarj istasyonları, daha hızlı şarj ettiği için fiyatları da AC elektrikli araç şarj istasyonlarına göre daha yüksek fiyatlarda satılmaktadır. Bolt Energy Solutions ürün yelpazesinde yer alan Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, taşınabilir özelliği ve 22 kW’a kadar güç çıkışı özelliği sayesinde her yerde güvenli şarj imkanı sunar. Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, tüm hava koşullarına dayanıklı olmakla birlikte aynı zamanda her yerde ev tipi priz sayesinde şarj imkanı sunar.
Tip 1 ve tip 2 bağlantı özelliği olan Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, dört mevsim boyunca açık alanda kolayca kullanılabilen bir üründür. Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, bireysel kullanıma uygun bir model olmakla birlikte araç içinde kolayca muhafaza edilebilecek fonksiyonel bir üründür.
NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, yüksek kalitesinin yanı sıra aynı zamanda özel taşıma çantası ve adaptörü sayesinde son derece fonksiyonel ve güvenli bir üründür. NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ise 5, 7.5 ve 10 metre kablo uzunluğu seçenekleri ile beklentileri üst seviyede karşılayan bir üründür.
NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, ısı takibi olan AC akım elektrikli şarj istasyonudur. TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, beklentileri maksimum seviyede karşılayan akıllı ve güvenilir bir üründür.
Özelleştirilebilir ve kolay kullanıma sahip olan TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, akıllı şarj deneyimi sunmaktadır. Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu model, özellikle bireysel kullanım için son derece etkili ve fonksiyoneldir. Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ise kompakt ve güvenilir tasarımı sayesinde şarj süresini olabildiğince güvenilir hale getirir.
Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri ise DC elektrikli araç şarj aleti olmakla birlikte şarj süresini neredeyse yarı yarıya düşüren modellerdir.
Elektrikli araç şarj fiyatları, yukarıda belirttiğimiz gibi taşınabilir ya da sabit olmasına, AC ya da DC akım olmasına göre farklılık gösterir. Sabit modellere göre taşınabilir elektrikli araç şarj modelleri, AC elektrikli araç şarj aletlerine göre DC akım hızlı şarjlar daha yüksek fiyatlarda seyreder.
İkinci el ve sahibinden elektrikli araç satın almak isteyenler için sahibinden fiyatları son derece önemlidir. Sıfır araçları galeri ve benzeri gibi noktalardan satın almak daha yüksek maliyetlere neden olurken araçların sahibinden fiyatları çok daha uygundur.