Elektrikli araba şarj fiyatları, her ülkede farklılık gösterebileceği gibi aynı zamanda şarj istasyonlarının özelliklerine göre de farklılık arz edebilir.
Klasik araçların aksine elektrikli araba modelleri, yenilenebilir elektrik enerjisiyle çalışan araçlardır. Bu özellikleri sayesinde sürdürülebilir çevre projesine büyük destek sunan yeni nesil taşıtlar, elektrik motoru ile çalışır. Ayrıca bu araçların içinde bulunan batarya sistemi vardır. Bu batarya sistemi elektrik enerjisinin depolanmasına ve aracın elektrik enerjisiyle çalışır hale gelmesine yardımcı olur. Ancak bu elektrik enerjisinin araca depolanması için aracın elektrikli araç şarj istasyonu ile şarj edilmesi gereklidir.
Elektrik şarj istasyonları farklı model ve özelliklerde tasarlanabilir. Bu doğrultuda modeller arasında hem bireysel kullanıma uygun ev tipi şarj istasyonları hem de kamuya açık alanlarda kullanılmak üzere üretilmiş sanayi tipi şarj istasyonları vardır.
Elektrikli araba şarj maliyeti hakkında tek bir fiyat aralığı vermek mümkün değildir. Elektrik araba şarj istasyonu sisteminin kurulacağı konumun alt yapı özellikleri, elektrik tarifeleri, abonelik ve şarj istasyonunun bireysel mi yoksa ticari olarak mı kullanılacağı gibi tüm faktörler elektrikli araba şarj fiyatları üzerinde doğrudan etki gösterir.
Elektrikli otomobil, içten yanmalı motoru olan ve fosil yakıtlarla çalışan klasik araçlardan farklıdır. Yeni nesil taşıtlar olarak adlandırılan elektrikli arabalar, batarya sistemi ve elektrik motoru gibi bileşenleri ile elektrik enerjisini kullanarak çalışır. Elektrikli arabalar, özellikle sessiz elektrik motoruyla çalışmaları ve çevre kirliliğini önlemeleri ile klasik arabalardan kesin bir çizgiyle ayrılır.
Elektrikli arabaların en temel özellikleri elektrik enerjisiyle çalışıyor olmalarıdır. Böylece klasik araçların aksine doğaya karbon salınımı yapmazlar ve elektrik motorunun son derece sessiz olması sayesinde ise gürültü kirliliğini de büyük oranda engeller.
Elektrikli arabaların en önemli özelliklerinden birisi de ciddi oranda yakıt tasarrufuna imkan tanımasıdır. Motorin, dizel ya da LPG gibi fosil yakıtlara kıyasla elektrik enerjisinin daha uygun fiyatlı olması aynı zamanda elektrikli araç modellerinin yakıt giderlerinin ekonomik olmasına imkan tanır.
Elektrikli araba modellerinin basit ve pratik bir şarj sistemi vardır. Bu yeni nesil araçların şarj olabilmesi için ihtiyacı olan tek şey elektrikli araç şarj üniteleri ve elektrikli araç şarj kablosu olmaktadır. Ancak elektrikli arabaların şarj süreci öncesinde mutlaka aracın modeline uygun elektrikli otomobil şarj istasyonlarıarasından doğru model tercihi yapılmalıdır.
Elektrikli arabayı şarj edebilmek için öncelikle araba ile şarj istasyonu arasında kablo yardımı ile bağlantı kurmak gerekir. Daha sonrasında şarj istasyonu elektriğe bağlanmalıdır. Böylece aracın şarj olma süreci de başlayacaktır. Elektrikli araç şarj istasyonları farklı modellerde ve özelliklerde olduğundan her şarj istasyonunda elektrikli araç şarj süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durum aynı zamanda elektrikli araba şarj fiyatları üzerinde de doğrudan etki gösterebilir.
Elektrikli araba şarj fiyatları farklı faktörler ışığında ülkeden ülkeye hatta bölgeden bölgeye göre farklılık gösterebilir. Eğer ticari bir elektrikli araba şarj cihazı ile şarj dolumu yapılacak ise bu noktada elektrik tarifeleri, şarj süresi, işletmenin fiyatlandırma politikası gibi birçok etken elektrikli araba şarj fiyatları üzerinde etkili olabilir.
Ev tipi elektrikli araç şarj istasyonlarının ise dolum fiyatları daha ekonomik düzeyde olsa da şarj istasyonunun kurulacağı konumun alt yapı özellikleri, şarj süresi ve bölgede uygulanan elektrik tarifeleri de yine elektrikli araba şarj fiyatları üzerinde doğrudan etki gösterebilir.
Elektrikli araba şarj fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan durumlardan birisi de şarj istasyonunun akım özelliğidir. Doğru akım ve alternatif akım olmak üzere şarj istasyonları iki farklı şekilde üretilir. Alternatif akım (AC) şarj istasyonları yüksek güce sahip olsa da ortalama şarj süresi 8-10 saat arasındadır. Hızlı şarj istasyonları olan doğru akım (DC) şarj istasyonları ise daha hızlı şarj eder ve şarj süresini yarı yarıya kısaltır. Bu nedenle elektrikli araba şarj fiyatları da farklılık gösterir.
Elektrikli otomobil şarj maliyeti hesaplanmasında birçok faktörün etkili olduğunu söylemek mümkündür. Yenilenebilir temiz enerji kaynağı olan elektrik enerjisiyle şarj edilerek kullanılan elektrikli otomobillerin yakıt maliyetini doğrudan belirleyen faktörlerin başında elektrik tarifeleri gelir. Bununla birlikte şarj istasyonunun alternatif akım ya da doğru akım olması da elektrikli araba şarj fiyatlarını doğrudan etkiler.
Şarj edilecek olan elektrikli aracın modeli, aracın batarya kapasitesi ve benzeri özellikleri şarj maliyetlerinin belirlenmesinde etkili olan diğer faktörlerdir. Küçük kapasiteli olan ve şehir içi kullanımı için tasarlanmış olan elektrikli araba şarj fiyatları daha ekonomik olurken aracın batarya kapasitesi arttıkça fiyatlar da artabilmektedir. Bununla birlikte ev tipi şarj istasyonlarına göre ticari şarj istasyonlarında işletmelerin giderleri de hesaba katıldığında şarj maliyetleri biraz daha yüksek olabilmektedir.
Elektrikli araba şarj fiyatlarının üzerinde doğrudan etki eden faktörlerin başında elektrik tarifeleri gelir. Elektrik tüketimi kWh cinsi üzerinden tüketilen elektrik miktarına göre belirlenir. Ancak kWh başına belirlenen ücret konutlarda ve ticari işletmelerde değişkenlik göstermektedir.
Ticari ve kamuya açık olan şarj istasyonlarında şarj istasyonunun modeli ve teknik özellikleri maliyetleri doğrudan etkiler. Ayrıca bazı ticari şarj istasyonlarında sabit ücretlendirme yapılırken bazı işletmelerde kWh başı ücretlendirme yapılması bu değişkenliğin elektrikli araba şarj fiyatlarının da farklılaşmasına ortam hazırlar.
Elektrikli araba şarj fiyatlarının belirlenmesinde aracın şarj süresi de oldukça önemli bir belirteçtir. Alternatif akım ve doğru akım şarj istasyonlarının şarj etme süresi farklıdır. Bu farklılık maliyetler üzerinde de etkilidir. Alternatif akım (AC) şarj istasyonları uzun süre şarj ettiğinden daha ekonomik olurken doğru akım (DC) şarj istasyonları hızlı şarj eden ve daha yüksek maliyetli olan şarj istasyonlarıdır. Bu noktada doğru akım şarj istasyonları ile araç kısa sürede şarj olduğunda maliyetler de artacaktır.
Aracın modeli ve özellikle aracın batarya kapasitesi şarj maliyetleri üzerinde doğrudan etkilidir. Bir elektrikli arabanın batarya kapasitesi ne kadar büyükse bu durum aslında deposunun da o kadar büyük olduğunu, şarj süresinin uzun ve enerji ihtiyacının fazla olduğunu ifade eder. Dolayısıyla da harcanan elektrik enerjisi batarya kapasitesi doğrultusunda fazla olduğunda elektrikli araba şarj fiyatları da artış gösterebilir.
Elektrikli araba şarj fiyatlarının belirlenmesinde abonelik de önemli bir faktördür. Özellikle ticari şarj istasyonu kurmak isteyen girişimciler için devlet tarafından farklı aboneli modelleri sunulur. Bu modellerin özellikleri farklı olduğundan ücretleri de değişkenlik gösterir. Tüm bunlar da maliyetler üzerinde etkisini gözle görülür bir şekilde gösterebilir.
Elektrikli araba şarj fiyatları yukarıda saymış olduğumuz birçok konuya göre farklılık gösterse de tüm faktörlerin ülkeden ülkeye hatta her ülkede bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle elektrikli araba şarj fiyatları coğrafi konumun bölgesel özelliklerine göre de çeşitlilik arz eder.
Elektrikli arabanın şarj süresi araç bataryasının kapasitesine ve şarj istasyonunun özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Elektrikli arabanın tasarruflu ve güvenli bir şekilde şarjı için en iyi zaman dilimi elektrik tüketiminin en az olduğu gece saatleridir.
Elektrikli araba için doğru ve uyumlu şarj istasyonu tercih edildiğinde, şarj öncesi ve sonrası güvenlik önlemlerinin dikkate alındığında elektrikli araba şarjı güvenlidir.