Elektrikli araba şarj cihazı, elektrikle çalışan yeni nesil araçların şarj olması için özel olarak farklı teknik özelliklerde üretilmiş şarj sistemidir.
Günümüzde neredeyse tüm dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de sürdürülebilir yaşam projeleri çok daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Özellikle teknolojinin gelişmesi, arz ve taleplerin değişmesiyle birlikte sürdürülebilir yaşam ve yeşil bir çevre için çeşitli projelere imza atılmıştır. Bu projelerin başında ise elektrikli araba üretimi ve elektrikli araba kullanımına teşvik gelmektedir.
Elektrikli arabalar batarya sistemi ve elektrik motoru ile tasarlanmıştır. Dolayısıyla da bu arabaların çalışabilmesi için bataryalarının elektrikli araç şarj istasyonu ile yanı elektrikli araba şarj cihazıyla şarj edilmesi gereklidir. Zira bu araçların içerisinde içten yanmalı motorun aksine elektrik motorunun bulunması çevre dostu araçlar olmasında kritik öneme sahiptir.
Elektrikli arabalar yenilenebilir elektrik enerjisiyle çalıştığından hem insan sağlığı hem de çevre temizliği için birçok avantajı da beraberinde getirir. Dolayısıyla da bu araçların kesintisiz bir şekilde kullanılabilmesi için elektrikli araba şarj cihazına ihtiyaç vardır. Elektrikli arabaların farklı modellerde ve teknik özelliklerde üretilmesi aynı zamanda otomotiv sektöründe elektrikli araba şarj cihazı modellerinin de çeşitlendirilmesine ortam hazırlamıştır.
Elektrikli araba şarj cihazı, elektrikli araçlar için en önemli ekipmanların başında gelir. Elektrikli araçlar elektrik motoru ve elektrik enerjisinin depolandığı batarya sistemi gibi bileşenlerle üretilir. Dolayısıyla da bataryanın elektrik enerjisiyle doldurulması ve aracın çalışır hale gelebilmesi için elektrikli araba şarj cihazına ihtiyaç duyulur.
Elektrikli araba şarj cihazı sabit ve taşınabilir özelliklerde üretilebilir. Ayrıca bu elektrikli şarj istasyonlarınınalternatif akım (AC) ve hızlı şarj eden doğru akım (DC) modelleri de vardır. Kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerine, kullanım alanlarına ve amaçlarına göre üretimi şekillenen bu modeller ev tipi kullanım için üretilebildiği gibi aynı zamanda uzun süreli ve sık kullanıma uygun bir şekilde ticari amaçlı da üretilebilmektedir. Buna göre ev tipi modellere göre ticari şarj cihazı modellerinin daha yüksek güç çıkışına sahip olduğunu söylemek de mümkündür.
Elektrikli araba şarj istasyonu elektrikli bir arabanın şarj olması için gerekli temel ihtiyaçtır. Aracın modeline uygun güvenli bir şarj istasyonu var ise yine araç portuna uyumlu bir elektrikli araç şarj kablosu sayesinde araç kolayca şarj edilebilir.
Elektrikli arabanın güvenli bir şekilde şarj olması için öncelikle elektrikli araba şarj cihazı ile araba arasında uygun bir elektrikli otomobil şarj kablosu ile bağlantı kurulmalıdır. Sonrasında şarj cihazının fişi prize takılarak aracın şarj süreci başlatılır. Ancak şarj süreci başlatılmadan araç ve şarj istasyonunun tüm bağlantıları kontrol edilmelidir.
Teknolojinin gelişmesi ve diğer yandan hem kullanıcıların beklentileri hem de elektrikli otomobilmodellerinin çeşitlendirilmesi beraberinde elektrikli araba şarj cihazı modellerinin de çeşitlenmesine olanak tanımıştır. Dolayısıyla da geniş bir ürün yelpazesine sahip olan elektrikli araba şarj cihazı modelleri içerisinden her beklentiyi ve ihtiyacı karşılayabilecek farklı modeller bulmak son derece kolaydır.
Söz konusu modeller taşınabilir ve sabit olmak üzere iki farklı tasarımda üretilir. Buna göre modeller sabitlenebilir şekilde üretilebildiği gibi diğer yandan taşınabilir, portatif ve hafif bir kompakt tasarıma da sahip olabilir. Modellerin kullanım alanı ve kullanım amacı da önemlidir. Zira günümüzde bireysel kullanım ihtiyacının arttığı da düşünüldüğünde modeller hem bireysel olarak kullanıma uygun ev tipi modeller ya da kamuya açık alanlarda herkesin erişebileceği ticari amaçlı modeller de vardır.
Elektrikli araba şarj cihazı modelleri çeşitli teknik özellikleriyle üretilebilir. Farklılaşan teknik özelliklerin başında güç çıkışı ve akım özelliği gelir. Şarj cihazları AC ve DC akım olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. Alternatif akım (AC) modelleri yavaş şarj eden ve daha ekonomik fiyatlarda olan modellerdir. Doğru akım (DC) modelleri ise şarj süresini büyük oranda kısaltan hızlı şarj istasyonlarıdır.
Taşınabilir elektrikli araba cihazı, hafif ve taşınabilir kompakt tasarımda üretilmiştir. Çok sık seyahat eden, uzun yol seyahatlerini kesintisiz ve çok daha konforlu hale getirmek isteyen kullanıcılar için taşınabilir elektrikli araba şarj cihazı son derece fonksiyonel ve avantajlıdır. Hafif ce kompakt tasarımı sayesinde bu ürünler aracın bagajında özel çantasının içerisinde yer kaplamadan, kolay bir şekilde taşınabilmektedir.
Taşınabilir şarj cihazları genellikle her elektrikli araba modeline uygun olarak üretilir ve eğer taşınabilir bir elektrikli araba şarj cihazı tercih edilecekse mutlaka raca uyumlu bir model tercih edilmelidir. Bu sayede uyumlu bir prizin olduğu her nokta bu cihazlar sayesinde elektrikli araç için şarj noktasına dönüştürülebilir.
Uluslararası ortakları ile kullanıcılara güvenli, garantili ve birinci sınıf kalitede ürünler sunan Bolt Energy Solutions ürün yelpazesi içerisinde özellikle;
· Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri en çok tercih edilen modellerin başında gelmektedir.
Elektrikli araç şarj aleti modelleri arasında çok fazla tercih edilen modellerden birisi de sabit elektrikli araba şarj cihazlarıdır. Sabit elektrikli araba şarj cihazı modelleri, ev tipi ya da ticari olarak farklı modellerde üretilebilir. Adından da anlaşılabildiği gibi bu şarj cihazları şarj için en uygun olan bir noktaya sabitlenerek kullanılan modellerdir. Genellikle yüksek güç çıkışı özelliğine sahip olan bu modeller arasında;
· Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu
· Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri sıkça tercih edilmektedir.
AC elektrikli araba şarj cihazı, AC yani alternatif akım özelliğine sahiptir. Ticari amaçlı yani kamusal şarj istasyonlarında kullanılabilen bu şarj cihazları aynı zamanda ev tipi elektrikli araba şarj cihazı modelleri arasında da yer almaktadır. Alternatif akım elektrikli araç şarj ünitelerinin güç çıkışı 3 kW ila 22 kW arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
AC elektrikli şarj istasyonları Type 1 ve 2 bağlantı özelliklerine sahiptir. Bu sayede bu modellerin her elektrikli araç modeline uyum sağlaması oldukça kolaydır.
DC hızlı elektrikli araba şarj cihazı, doğru akım ile çalışan şarj cihazıdır. Alternatif akım (AC) şarj istasyonları ile kıyaslandığında bu şarj cihazları elektrikli araç şarj süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Dolayısıyla da şarj süresini yarı yarıya düşürerek kullanıcılara zamandan tasarruf etme imkanı sunar. Diğer yandan aracın batarya kapasitesine bağlı olarak değişmekle birlikte 30 dakika gibi bir sürede bataryanın doluluk oranını %80 oranına kadar çıkabilir.
Elektrikli araçların sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi yani araçların şarj edilebilmesi için elektrikli araç şarj cihazı araçların temel ihtiyacıdır. Bu şarj cihazı sayesinde araç bataryasına prizden gelen şebeke elektriğinin depolanması sağlanır. Bu sayede aracın bataryası elektrik enerjisiyle doldurulur ve araç çalışır hale getirilir.
Elektrikli otomobillerin çeşitli özelliklerde üretilmesi ve diğer yandan otomotiv sektörünün sürekli gelişme göstermesi aynı zamanda elektrikli araba şarj cihazının da farklı modelleri üretilir. Bu noktada araç ile şarj cihazının uyumlu olması kritik öneme sahiptir. Dolayısıyla da herhangi biri elektrikli araç için şarj cihazı tercihi yapılırken araç ile şarj cihazının uyumlu olmasına, şarj cihazının bakım ve kurulum gereksinimlerine, şarj cihazının garanti seçeneklerine dikkat edilmesi gereklidir.
Elektrikli arabaların güvenli ve doğru bir şekilde şarj edilebilmesi için kullanılan elektrikli araba şarj cihazının arabaya uyumlu olması gereklidir. Zira şarj cihazları da tıpkı elektrikli arabalar gibi farklı özelliklere sahip olabilmektedir. Dolayısıyla da arabanın batarya kapasitesi ve motor gücü doğrultusunda uygun güç çıkışına ve diğer teknik özelliklere sahip şarj cihazının tercih edilmesi kritik öneme sahiptir.
Elektrikli bir arabanın sahip olduğu batarya kapasitesi aracın menzilini yani tam dolu batarya ile gidebileceği yolu belirlerken aynı zamanda aracın şarj olma süresini de doğrudan etkiler. Her elektrikli araç şarj cihazının farklı güç çıkışı olduğundan şarj etme hızı da farklı olabilir. Bu doğrultuda mutlaka arabanın bataryası göz önünde bulundurularak doğru güç çıkışına sahip şarj cihazı tercih edilmelidir.
Elektrikli araba şarj cihazının güvenli ve doğru bir şekilde şarj edilmesinin en önemli aşamaları kurulum ve sonrasında da hem kullanım sırasında hem de kullanım sonrasında bakım aşamalarıdır. Eğer bir şarj cihazı doğru ve güvenli bir şekilde kurulmaz ise bu güvenlik zafiyetleri hem araç hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlike arz edebilir. Bu sebeple tercih öncesinde mutlaka şarj cihazının kurulum ve bakım ihtiyaçları gözden geçirilmelidir.
Elektrikli arabaların gelişen sektör bazında çeşitlilik göstermesi aynı zamanda bu arabaların şarj ihtiyacının karşılanması için şarj cihazlarının da çeşitlendirilmesine ortam hazırlamıştır. Bu sebeple her şarj cihazı her elektrikli otomobili aynı düzeyde ve güvenle şarj etmeyebilir. Araç ve şarj istasyonu arasında uyumluluk olmaması son derece önemlidir. Dolayısıyla da her ne kadar piyasada onlarca farklı ürün olsa da mutlaka üretici firmaların tüketicilere sunduğu fiyat ve garanti seçenekleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Ticaret sektöründe hiç eksik olmayan rekabet olgusu elektrikli araba ve şarj istasyonu sektöründe de yoğun bir şekilde görülür. Dolayısıyla da aynı bir ürün için farklı firmalar farklı fiyat ve garanti seçenekleri sunabilir. Şarj istasyonu araştırması yaparken firmaların sunduğu fiyatlar ve garanti sürecinin kapsamı son derece önemlidir.
Elektrikli araba şarj cihazının doğru kurulumu kadar doğru kullanımı da son derece önemlidir. Şarj cihazının özellikle ilk kullanımı öncesinde mutlaka kullanım talimatı mutlaka detaylı bir şekilde okunmalıdır. Daha sonrasında kurulum ve bakım işlemleri talimatta yer aldığı gibi hem eksiksiz hem doğru bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Hangi şarj cihazı tercih edilirse edilsin tüm modeller için doğru kurulum, bakım ve temizlik aşamaları hem aracın hem de elektrikli araba şarj cihazının güvenliği açısından son derece önemlidir. Şarj cihazının arabaya zarar vermeden uzun kullanım ömrüne sahip olması için şarj cihazının kurulumu ve kullanımı doğru yapılmalı, her kullanım sonrasında ise temizliği aksatılmamalıdır.
Elektrikli araba şarj cihazları genellikle güçlü ve sağlam bir tasarıma sahiptir. Ancak bu cihazların yanlış kullanılması talimattaki aşamaların eksik ya da yanlış uygulanması şarj cihazının ömrünü ve performansını düşürebileceği gibi aynı zamanda elektrikli arabanın da tehlikeye girmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple şarj cihazının doğru kullanımı için mutlaka kullanım talimatı detaylı olarak incelenmelidir.
Bir şarj cihazının uzun ömürlü ve yüksek performanslı olabilmesi için doğru kullanılması ve her kullanım sonrasında temizlik ve bakımlarının yapılması son derece önemlidir. Bu nedenle özellikle kullanım sonrasında sık ve düzenli periyotlarda tercihen her kullanım sonrasında mutlaka bakım ve temizlik talimatları uygulanmalıdır.
Kullanım sonrasında şarj cihazının bakım ve temizliğinin doğru bir şekilde yapılmaması gözle görülen ya da görülmeyen tozların şarj cihazının içerisinde birikmesine ve şarj cihazının performansının dolayısıyla da kullanım ömrünün düşmesine neden olur. Bu sebeple şarj cihazının bakım ve temizliği aynı zamanda cihazın uzun ömürlü olması için kritik öneme sahiptir.
Elektrikli araç şarj cihazları için güvenlik önlemlerinin önemi kurulum aşamasında başlar. Öncelikle herhangi bir elektrik kaçağına, can ve mal güvenliğini tehdit edecek kazaya mahal vermemek adına şarj istasyonu doğru ve güvenli bir şekilde kurulmalıdır.
Elektrikli araba şarj cihazının kurulumu doğru bir şekilde gerçekleştirildikten sonra her kullanım öncesinde mutlaka elektrik bağlantıları detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Her şarj süreci tamamlandığında cihazın elektrik prizi ile bağlantısının kesilmesi şarj cihazının güvenliği için de oldukça önemlidir. Zira bu güvenlik önlemleri sadece aracın ve şarj cihazının değil aynı zamanda insan sağlığı açısından da ciddi bir önem taşır.