Elektrikli araba şarj aleti, elektrikli arabaların çalışır vaziyete gelebilmesi için mutlaka gerekli olan teknik ekipmanlardır.
Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji olan elektrik enerjisiyle çalışan dolayısıyla da çevreye zararı olmayan çevre dostu araçlardır. Diğer yandan fosil yakıtlara göre elektrik enerjisinin çok daha ekonomik olması ve bu durumun yakıt tasarrufunu beraberinde getirmesi de elektrik araç şarj istasyonu ile şarj olan arabaların her geçen gün daha da popüler olmasına ortam hazırlamıştır.
Elektrikli araçların her gün popüler olması aynı zamanda elektrikli araba şarj aleti modellerine olan ihtiyacın da artmasına ortam hazırlamıştır. Dolayısıyla da günümüzde otomotiv sektöründe ev tipi ya da kamusal olarak farklı modellerde elektrikli araba şarj aleti üretilmektedir.
Elektrikli araba şarj aleti modelleri genellikle yüksek güç çıkışına sahip olmakla birlikte aynı zamanda AC ve DC elektrik akımı olmak üzere iki farklı şekilde üretilebilmektedir. Özellikle teknolojinin her geçen gün daha da gelişmesi aynı zamanda elektrikli araba şarj aleti modellerinin de modern, verimli ve yüksek performanslı ürünler olmasını sağlamıştır.
Elektrikli araba şarj aleti, elektrikli arabaların çalışabilir vaziyete gelebilmesi için bu arabalarda bulunan batarya sistemine elektrik enerjisinin depolanabilmesi için kullanılan teknik ekipmandır. Bu ekipmanlar sayesinde aracın batarya sistemine AC ya da DC akımı ile elektrik enerjisi depolanır. Böylece araçlar çalışır vaziyete gelir.
Elektrikli araba şarj aleti modelleri ev tipi yani bireysel kullanıma uygun olarak üretilebildiği gibi aynı zamanda kamusal alanlarda ticari amaçla kullanılmak üzere de üretilebilir. Bu doğrultuda bazı modeller ev tipi prizler ile bazıları ise daha güçlü elektrik kaynağı ile çalışmaktadır. Ancak şu bir gerçektir ki; elektrikli arabaların yaygın ve fonksiyonel bir şekilde kullanılabilmesi için elektrik şarj istasyonları olmazsa olmaz sistemlerdir.
Elektrikli arabaların elektrikli araba şarj istasyonu ile şarj olma prensibi oldukça basittir. Yeni nesil çevre dostu araçların şarj olabilmesi için gerekli olan tek şey elektrikli araba şarj aleti ve bağlantı kablosudur.
Şarj sürecinin başlayabilmesi için öncelikle araca uygun elektrikli araba şarj aleti tercih edilmelidir. Bağlantı kablosu ile araç elektrikli araba şarj aletine bağlanır ve ardından elektrikli araç şarj istasyonunu prize takılır. Bu şekilde elektrikli arabanın şarj olma süreci başlamış olur.
Elektrikli araba şarj aleti modelleri, elektrikli araç kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına farklı özelliklerde ve modellerde tasarlanabilir ekipmanlardır. Bu modeller arasında bireysel kullanıma uygun modeller yer almakla birlikte aynı zamanda güç çıkışı daha yüksek olan kamusal şarj istasyonları da yer almaktadır.
Elektrikli araç şarj istasyonları, AC elektrik akımıyla ya da DC elektrik akımıyla şarj edebilmektedir. Dolayısıyla da bu modellerin güç çıkışları çeşitlilik gösterebilir. Bireysel kullanıma uygun ev tipi modeller arasında taşınabilir, sabit gibi farklı modeller bulunurken halka açık olarak üretilen kamusal modeller ise genellikle yüksek güç çıkışıyla tasarlanır.
Taşınabilir elektrikli şarj istasyonları, bireysel kullanıma uygun olmakla birlikte aynı zamanda hafif ağırlıkta ve küçük ölçülerde olup taşımaya uygun modellerdir. Dolayısıyla da özellikle uzun yol seyahatlerinde araçta kolayca muhafaza edilebilecek ürünlerdir.AC elektrik akımıyla ve DC elektrik akımıyla çalışan taşınabilir elektrikli şarj istasyonları arasında özellikle;
· Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Booster 3 Air Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Optimal Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart & Schuko Adaptör Set AC Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· NRGKick 22 kW Standart AC Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri en çok kullanılan modellerin başında gelir.
Sabit elektrikli otomobil şarj istasyonları, zemine veya duvara sabitlenerek kullanılan modeller olduğundan bu modeller tercih edildiğinde araç sadece belirlenen sabit bir noktada şarj edilebilmektedir. Yüksek güç çıkışına sahip olan sabit elektrikli araç şarj istasyonları, AC akımlı ya da DC elektrik akımıyla şarj edebilmektedir. Bolt Energy Solutions ürün yelpazesi içerisinde AC ve DC elektrik akımıyla çalışan;
· Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Kablolu Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· TeltoCharge 22kW Soketli Elektrikli Araç Şarj İstasyonu
· Vestel Elektrikli Araç Şarj İstasyonu EVC04 22kW Kablolu
· Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu gibi birçok üst düzey kaliteye sahip modeller yer almaktadır.
AC elektrik akımlı şarj istasyonları, gelişmiş bir alt yapıya sahip olmakla birlikte AC elektrik akımıyla şarj eden istasyonlardır. Özellikle ev tipi kullanım için tasarlanmış olan bu modeller evlerde, iş yerlerinde ya da kamuya açık alanlarda aktif bir şekilde kullanılabilir.
AC elektrikli araç şarj üniteleri, ev tipi prizlerle çalışır. Bununla birlikte ortalama güç çıkışı özelliği her modelde değişmekle birlikte 3 kW ila 22 kW arasındadır.
Elektrikli otomobil modelleri için DC elektrikli araba şarj aleti aynı zamanda hızlı şarj istasyonları olarak tanımlanır. AC elektrik akımıyla çalışan istasyonlara göre DC elektrikli akımıyla çalışan bu istasyonların şarj etme gücü ve hızı çok daha fazladır. Dolayısıyla da bu istasyonlarla elektrikli araç şarj süresineredeyse yarı yarıya kısa bir zamanda tamamlanmaktadır.
Elektrikli araba kullanıcıları için en temel ihtiyaçların başında elektrikli araba şarj istasyonu gelir. Dolayısıyla da birçok kullanıcı kamusal şarj istasyonlarının aksine bireysel kullanıma uygun modelleri tercih eder. Ancak gerek bireysel kullanım için şarj istasyonu tercihi yaparken gerekse kamuya açık alanlardaki şarj istasyonlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Dikkat edilmesi gereken ilk nokta öncelikle elektrikli araba ile şarj istasyonunun uyumluluğudur. Eğer araç ve şarj istasyonu uyumlu değilse şarj süreci güvenli olmamakla birlikte aynı zamanda aracın güvenliği de tehlikeye girecektir. Ayrıca aracın batarya kapasitesi ile şarj istasyonunun güç çıkışı gibi teknik özellikleri de mutlaka birbirine uyumlu olmalıdır.
Elektrikli aracın şarj istasyonu ile bağlantısı kurulmadan önce mutlaka şarj aleti ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun için mutlaka bağlantı noktalarının tipi, boyutu ve benzeri gibi tüm teknik özellikleri karşılaştırılmalıdır.
Güç kapasitesi aynı zamanda şarj istasyonunun şarj etme hızını ifade eder. Bu noktada şarj aleti seçerken mutlaka şarj istasyonunun güç kapasitesi ile elektrikli aracın batarya kapasitesi karşılaştırılmalıdır. Bu yöntem aynı zamanda aracın şarj etme süresini de önceden belirleyeceğinden kullanıcılara büyük kolaylık sağlayacaktır.
Elektrikli aracın güvenli bir şekilde şarj edilmesi, elektrikli araç şarj istasyonunun uzun vadede güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için şarj istasyonunun doğru kurulması ve bakımlarının düzenli periyotlarda yapılması kritik öneme sahiptir.
Düzenli bakım ve kontroller sırasında mutlaka bağlantı noktaları, giriş yerleri kontrol edilmeli ve aynı zamanda şarj istasyonunun temizlik işlemleri düzenli ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmelidir.
Günümüzde otomotiv sektörünün gelişmesi, elektrikli arabaların popüler hale gelmesi aynı zamanda şarj istasyonlarının da çeşitlenmesine ortam hazırlamıştır. Bu durum aynı zamanda üretici firmaların sunduğu fiyat ve garanti seçeneklerinin de çeşitlenmesine sebebiyet vermektedir. Tercih sırasında mutlaka fiyat seçenekleri değerlendirilirken diğer yandan ürünlerin garanti özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Zira garanti özellikleri en üst seviyede olan ürünleri tercih etmek herhangi bir arıza ya da sorun olması durumunda sorunun daha kolay ve hızlı bir şekilde üretici firma tarafından çözümlenmesini sağlayacaktır.
Şarj aletinin kullanım ve bakım talimatları aynı zamanda şarj aletinin performansını, güvenliğini ve ömrünü doğrudan etkiler. Bu noktada şarj istasyonunun talimatlara uygun bir şekilde kullanılması, kurulumunun ve bakımlarının doğru yapılması, düzenli olarak temizlik ihtiyaçlarının giderilmesi aynı zamanda şarj aletinin güvenli ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Elektrik motoru ile tasarlanan ve elektrik enerjisiyle çalışan elektrikli arabalar için elektrikli araba şarj aletleri son derece önemlidir. Bu sebeple şarj aletinin performansını maksimum seviyede tutmak şarj aletini doğru kullanmakla doğru orantılıdır.
Öncelikle şarj öncesinde mutlaka talimatlar doğru okunmalı ve araca uygun bağlantı kablosu kullanılmalıdır. Şarj süreci öncesinde tüm güvenlik önlemlerini almak, şarj sonrasında şarj aletinin elektrikle ilişkisini kesmek oldukça önemlidir.
Şarj aletinin uzun ömürlü ve yüksek performanslı olabilmesi için öncelikle düzenli periyotlarda bakımlarının yapılması gereklidir. Eğer şarj aletinin bağlantı noktalarına ya da diğer bölgelerine toz birikirse bu durumda şarj aletinin performansı düşebileceğinden temizliği mutlaka düzenli olarak ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.
Elektrikli araçların şarj aletiyle şarj edilmesi sırasında öncelikle tüm bağlantıların doğru yapıldığından emin olunmalıdır. Bunun yanı sıra bağlantı kablolarının hasarlı olmaması, sıvı ile temas etmemesi son derece önemlidir.
Şarj süreci tamamlandıktan sonra hem aracın hem de şarj aletinin güvenliği için bağlantı güvenli bir şekilde koparılmalı ve şarj aleti elektrik prizinden ayrılmalıdır